Det gör även tjädrarna, enligt rövardottern. Hon får svar på tal av Birk: ”Din skog? Dina tjädrar? Tjädrarna lever i tjädrarnas skog och det är också rävarnas och uvens och storspovens skog och hökarnas och gökarnas skog och grådvärgarnas och skogstrollens och rumpnissarnas och vildvittrornas skog. Och sniglarnas och myrornas och ... älgarnas och vargarnas skog. Dessutom är det min skog, och din skog också, men vill du ha den vill du ha den för dig själv, ensam, då är dummare än vad jag trodde!”
Han var klok Birk. För precis så är det. Skogen tillhör inte bara oss människor. Den tillhör även djuren. Inte minst vargarna. Ändå tycks en del människor besatta av att utrota den svenska vargstammen, eller i alla fall att få bort de få vargfamiljer som finns i södra och mellersta Sverige. Fortfarande 2021 sprids myter och osanningar om vargen som utmålas som ett långt större hot än vad den faktiskt är.
Uppsala län lever i dag totalt 10 vargar varav några den senaste tiden gett sig på och dödat ett antal får. För den enskilde fårägaren är det självklart allvarligt. Men ur ett övergripande perspektiv knappast lika allvarligt som att en viktig art riskerar att försvinna från svenska skogar om man tillåter jakt på varg innan stammen är tillräckligt stabil.
Under 2019 skadades eller dödades enligt försäkringsbolaget Agria 674 hundar i samband med jakt. 240 av dessa hundar skadades av fordon, 211 dödades av vildsvin, nio av varg och sju sköts ihjäl av människor. Ändå hörs sällan högljudda krav på att bilar och vapen bör utrotas.
Enligt Sveriges lantbruksuniversitet, SLU angreps samma år 247 får, 53 nötdjur och 11 getter av viltlevande rovdjur som varg, björn eller lodjur. Länsstyrelserna betalade ut nästan nio miljoner kronor för åtgärder som syftade till att förebygga skador och angrepp, framför allt uppsättning av rovdjursstängsel. Att stängsla ordentligt är det absolut bästa sättet att skydda tamdjur mot varg.
Det är också känt sedan länge att vargarna funnits i länet och man har därmed haft god tid att skydda tamdjuren. Ändå har det visat sig att rovdjursavvisande stängsel saknades vid attackerna i det så kallade Siggeforareviret. Bara det borde räcka för att ifrågasätta den skyddsjakt som nu tillåtits fram till 30 september.
Uppland och andra landskap söder om Dalälven behöver fler vargar, inte färre. Och fler människor, inte minst jägarna, måste likt Birk inse att skogen inte bara är deras. Den tillhör också vargarna.