Rätt att uppskatta framgångsrika entreprenörer

Svenskar har gjort en förflyttning i attityden kring hårt arbete och dess koppling till rikedom.

Zlatan.

Zlatan.

Foto: Antonio Calanni

Krönika2023-06-17 11:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mormor hade en mycket låg folkpension. Trots det hade hon alltid pengar. Inte i överflöd, men behövde vi barnbarn en slant till körkortslektionen eller konfirmationslägret fanns hon där som en trygghet. Uttrycket ”Det är inte inkomsterna som det kommer an på, det är utgifterna” passade väl in på mormor. Blåbär, vildhallon och slånbär hittade hon gratis i skogen och på ängarna. Inget fick slängas – matrester, snörstumpar och trasiga kläder kunde återanvändas. 

Hon unnade sig två sorters lyx. Det ena var ett månadskort på bussen så att hon kunde ta sig runt i stan för att köpa kaffe, smör och socker till kampanjpriser. Det andra var veckans lottorad. Det fanns en dröm om att vinna storvinsten, även om det troligen inte skulle ha påverkat hennes liv. Sparsamheten satt djupt. 

I Sverige har det länge varit accepterat att vinna pengar. Att ha tur, det klarade jantelagen av. Sedan blev det accepterat att bli rik genom idrottande. Tennisstjärnorna Björn Borg, Mats Wilander och Stefan Edberg hade säkert stor inverkan på attitydförändringen. Att de dessutom flyttade till Monaco påverkade sannolikt svenskarnas funderingar när det gäller skatt och förmögenhet.

I dag är Zlatan Ibrahimovic en förebild som närt många ungdomars drömmar om ett liv i rikedom. Att göra idrottskarriär kan ge ekonomiska fördelar, men alla vet att det krävs insatser långt utöver det vanliga för att nå dit. Det räcker inte med talang. Du måste satsa mycket tid och kraft samt ständigt göra uppoffringar för att bli bäst. Idrottsliga framgångar beror – till skillnad från mormors lottorad – inte på slumpen.

Den tyske historikern Rainer Zitelmann publicerade nyligen en forskningsrapport som visar att svenskars attityder gentemot förmögenhet har förändrats. Svenskar uppskattar framgångsrika entreprenörer och företag som IKEA och Spotify. Vi inser att de skapar jobb och välfärd. Vi vill ha kvar entreprenörerna i Sverige så att de kan betala skatt, investera i nya projekt och vara mentorer till nästa generations företagare. Kort och gott – svenskar har gjort en förflyttning i attityden kring hårt arbete och dess koppling till rikedom.

Precis som IKEA:s grundare Ingvar Kamprad kom min mormor från Småland. I tider av inflation och stigande räntor är det nog dags för oss svenskar att damma av den småländska sparsamheten. För det är trots allt lättare att hålla hårt i de pengar vi tjänat in, än att hoppas på lottoraden, idrottskarriären eller den perfekta affärsidén.