Vaksalastudion föder nya musikstjärnor

Privata aktörer kan ta ansvar för kulturen och ungdomen på ett sätt som kommunen inte kan.

Uppsalarapparen Aki stöttar den privata satsningen med en ny musikstudio.

Uppsalarapparen Aki stöttar den privata satsningen med en ny musikstudio.

Foto: Maja Kullered

Krönika2024-11-14 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En ny musikstudio har öppnat mitt i stan, på Vaksalagatan, vilket UNT (12/11) har rapporterat om. Studion riktar in sig mot ungdomar som kan få använda den helt gratis. Det är en fin satsning för kulturen och ungdomen. Men framför allt är det en satsning som inte belastar skattebetalarna. Musikstudion är nämligen helt privat. Andra företag borde – och kommunen borde inte – följa exemplet med den nystartade musikstudion.

Musikstudion är en satsning från Tim Bergling Foundation som grundades av Tim Berglings (Aviciis) familj för att motverka psykisk ohälsa. Och stiftelsen har fått med flera aktörer i projektet. Till exempel står Castellum för lokalerna och Ikea för möblemanget. En person ska till och med anställas för att skapa relationer med och stötta ungdomarna som besöker studion. Denna anställning står Länsförsäkringar Uppsala för. Vad har de alla gemensamt? De är inte offentliga aktörer som finansieras av skattepengar. 

Missförstå mig rätt. Det kan framstå som att jag tycker det bästa med musikstudion är att det inte kostar skattebetalarna något. Att jag annars inte tycker projektet är tillräckligt bra och viktigt. Så är det naturligtvis inte. 

Att få vara kreativ i en musikstudio kan vara avgörande för den väg en ungdom väljer att ta i livet. För att citera Uppsalarapparen Aki, från Labyrint: ”(a)tt bygga studios kan rädda liv”. Han mindes själv hur han cyklade från Gottsunda till Gränby för att få tillgång till en musikstudio. Även rnb-stjärnan Cherrie berättar i P3:s musikdokumentär om hur hennes tid i studion kunde avvärja ett destruktivt liv i Stockholms förorter. 

Visst borde det vara en uppgift för det allmänna att motverka psykisk ohälsa och att hindra att ungdomar hamnar snett. Samtidigt har kommunala satsningar en historia av att bli dyra och verkningslösa. Man kan till exempel fråga sig hur mycket psykisk ohälsa som har bekämpats med de kommunala mötesbänkarna som anger förslag på samtalsämnen. 

Kort och gott. Det som det privata kan göra själv, borde inte kommunen göra (sämre).

Jag hoppas att musikstudion kan få flera ungdomar att hitta nöje i musiken och hamna på rätt väg i livet. Så att Uppsala kan få se fler som Aki, Cherrie och Avicii. Jag hoppas framför allt att musikstudion kan inspirera fler företag att vilja göra nytta och ta egna initiativ för att stötta kultur- och ungdomsverksamhet. Och att det kan göras helt utan kommunens och skattebetalarnas hjälp.