Plastpåseskatten är död, länge leve plastpåseskatten

Det är lätt att göra sig lustig över plastpåseskatten, men den fungerade faktiskt.

Vi har snabbt lärt oss att använda betydligt färre plastpåsar.

Vi har snabbt lärt oss att använda betydligt färre plastpåsar.

Foto: Roald, Berit

Krönika2023-09-15 07:00
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.

Sällan har väl en skatt varit så utskälld som den intäktsmässigt högst marginella plastpåseskatten. När den infördes 2020 var det med ett relativt brett parlamentariskt stöd, då backades åtgärden även upp av Liberalerna och Kristdemokraterna.

Sedan dess har den varit de borgerliga partiernas – L och KD bytte relativt fort åsikt i sakfrågan – och Sverigedemokraternas favoritexempel på ”dålig” miljöpartistisk och socialdemokratisk ”miljöpolitik”. Skatten har beskyllts för att vara symbolpolitik av värsta slag.

Hur ska dyrare och färre svenska plastpåsar från mataffären ha den minsta påverkan på de stora plastöarna i Stilla havet har man från högerhåll hånfullt frågat. Den plasten kommer ju i hög grad från asiatiska floder, inte från svenska konsumenter. Visserligen sant, men det var heller aldrig meningen.

Tvärtemot vad kritikerna har hävdat har skatten varit en succé, så tillvida att man uppnått precis det som var syftet: att kraftigt minska förbrukningen av plastkassar. När den infördes för tre år sedan var det som en del av det EU-direktiv som krävde att förbrukningen av plastkassar skulle minska till under 40 stycken per person och år senast 2025. Några stora pengar har skatten aldrig inbringat, de 650 miljoner den dragit in är felräkningspengar i statsbudgeten, men det är mindre viktigt i sammanhanget.

Då, när skatten infördes, låg förbrukningen på 55 påsar/person. Bara två år senare var den nere på 17. Det ska sägas att förbrukningen sjunkit redan tidigare år, men att användandet minskade drastiskt efter 2020. Och nog märks det. När vi går till affären tar vi med oss återanvändbara kassar, på Systembolaget packar vi ner vinflaskorna och ölen i överblivna pappkartonger i stället för i plastkassar. I det senare fallet har vi varit så duktiga att Systemetkassarna snart är ett minne blott. Butikerna fick en sista leverans i augusti, sedan blir det inte fler.

Sannolikt har plastpåseskatten skyndat på en nödvändig beteendeförändring och dessutom fått fler att återanvända mer. Det minskar inte plasten i världshaven, men det är ändå en vinst för miljön.

Därför är det helt rätt av regeringen att avskaffa skatten från och med november nästa år. Målet är med råge uppnått och förhoppningsvis har vi fått en ändrad attityd till plast på köpet. Så tvärtemot vad kritikerna hävdar har skatten varken varit misslyckad eller meningslös. Och just därför, för att den var så lyckad, är det helt rätt att nu avskaffa den. Målet är ju uppnått och det med råge.

Plastpåseskatten är död, länge leve plastpåseskatten.