Trots att de äldsta medborgarna i princip borde varit färdigvaccinerade nu är så inte fallet. Människor uppmanas hålla sig informerade och gå in på 1177 med jämna mellanrum. När vaccinleveranserna väl kommer är rådet att boka tid med hjälp av e-legitimation.
Att det finns de som varken har smartphone, dator eller mobilt bank-id och därmed lämnas åt sitt öde och hamnar sist i kön, trots att det ibland är de som behöver vaccineras allra mest, verkar inte ha slagit myndigheterna. Men det digitala utanförskapet är ett faktum. Medan vissa i ålderskategorin 70-plus rör sig hemtamt på internet, är den nya tekniken det en främmande värld för andra.
Varje gång en myndighet, elleverantör eller försäkringsbolag beslutar sig för att endast kommunicera och skicka fakturor digitalt och varje gång ett bankkontor eller försäkringskassa stänger sina fysiska kontor vidgas klyftan.
Enligt Internetstiftelsens rapport ”Svenskarna och internet” som kom 2019 känner sig nästan en av tio inte delaktiga i det digitala samhället. Det är omkring en miljon människor. De flesta är över 55 år. De är människor som sällan eller aldrig använder internet. För oss andra kan det vara svårt att förstå att det finns sådana som fortfarande aldrig googlat, inte vet vad Facebook är eller hur man bokar en tågbiljett via telefonens knappar. Men gruppen existerar och de är många. I huvudsak handlar det om äldre med relativt låg utbildningsnivå som arbetat hela sina liv inom klassiska LO-yrken.
Pandemin har blottlagt deras digitala utsatthet med en skärande tydlighet. Ensamheten när de inte kan hålla kontakt med vänner och familj via program som Skype eller Zoom eller ta del av olika aktiviteter via nätet. Svårigheten att undvika smitta när man inte kan beställa mat- eller medicinleveranser via internet.
När en grupp forskare vid Karolinska Institutet nyligen granskade konsekvenserna av det digitala utanförskapet kunde man se att den nya teknik som ofta ses som svaret på framtidens utmaningar inom vård och omsorg sällan utgår ifrån äldres behov och önskemål. I stället är det helt andra saker som driver på den snabba förändringen. Till exempel vad som anses vara spännande och spektakulärt.
Det är helt orimligt. Rätten för alla medborgare att vara delaktiga i samhället och att behandlas likvärdigt finns inskrivet i grundlagen. Det gäller även äldre utan tillgång till dator, vilket myndigheterna är skyldiga att ta hänsyn till. När vaccinationerna nu äntligen tagit fart ska det inte hänga på om man kan logga in på 1177 med mobilt bank-id eller inte om man får sin spruta i rimlig tid.