Nyckeln till Trumps popularitet

Till tonerna av Macho Man kommer Donald Trump nedför flygplanstrappan.

Krönika 23 oktober 2020 23:13
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.

Air Force One har landat för ett kampanjmöte. Tusentals anhängare har samlats på flygplatsen, och stämningen är närmast extatisk när Village Peoples gamla hit – Village People är en av gay-kulturens verkliga ikonband från 1980-talet – dånar ut över massan. Trump har sin röda keps, den med Make America Great Again. Inga politiska program och planer – eller avsaknaden därav - kan i den stunden mäta sig med Känslan som skapas där. 

Det är roligt!  Fräckt, provocerande, en stund av uppsluppen lek där alltför mycket politiskt allvar får på tafsen.  Va, fortsätter Trump att spela Village People trots att bandet bett honom låta bli ? Vill han säga att han är en Macho Man efter att ha klarat av en svårare släng av Corona på bara fyra dar? Hade han ens Corona?  Eller driver han, kors i taket, med sig själv? Det är provocerande. Men provokation- det vet alla – kan vara mycket underhållande.

 

Vill man förstå fenomenet Donald Trump, som efter fyra år som åtminstone jag aldrig trodde skulle bli fler än ett eller två är på väg att vinna fyra år till, är det entertainern Trump man ska studera. Han som är besatt av tv-mediet och dess obönhörliga krav på ständig och genuin publikkontakt. Där allt mänskligt kan skildras och gestaltas, och det bara finns en regel: det måste alltid, alltid vara underhållande. Annars stänger folk av. 

Donald Trump tillämpar tv-mediets logik på sitt eget presidentskap och nu på sin kampanj. Tillräckliga publiksiffror för att ”the Donald Trump show” inte ska läggas ned. Då måste det vara underhållande. Men det gäller också att förstå det komplexa fenomen som underhållning är.

 

Donald Trump har lärt sig det genom att iaktta och öva. Tittat på ”The Kardashians”, den snart tjugoåriga reality-serien där alla familjemedlemmarna blivit stenrika och har kring 180-200 miljoner följare på Twitter. Hemligheten är att bjuda in till sitt eget liv, eller vad som ser ut att vara ens eget liv, det man skapar är en persona. 

Goda och dåliga sidor, bråk och försoning, inramat av glamour och skönhet, eller som i Trumps fall makt. Publiken försätts i ett tillstånd av oavbruten förväntan. Vad ska hända imorgon? Vad kan hända imorgon?  Då fortsätter folk att titta, och media att skriva.

Det stora underhållningsvärdet måste åtminstone vara en av nycklarna för att förstå Trumps presidentskap och hans genomslag. Då kanske det inte ter sig så märkligt att miljontals amerikaner vill leka med presidenten. Dom har kul, helt enkelt.  

Ämnen du kan följa