”Va, har du varit kurator på Smålands nation?” Jag satt på en flight till Washington med en grupp affärskvinnor från näringslivets toppskikt och hade precis upptäckt att en av dem hade varit student vid Uppsala universitet. Dessutom en som hade basat över min gamla nation.
”Hon var min efterträdare” sade min reskamrat och pekade på en framgångsrik finanschef några säten bort. "Jag trodde att alla här hade studerat på Handels” sa jag förvånat. Några hade hört vår konversation och gav sig till känna. Plötsligt insåg jag att merparten hade studerat i Uppsala. Dessutom hade de varit aktiva i nationslivet. I gruppen fanns gamla kuratorer från Smålands-, GH-, Stockholms- och Norrlands nation. Mina studentorkestermeriter var mediokra i sammanhanget.
Det var inte alls ett gäng affärskvinnor som satt på flighten till USA. Det var ett gäng nationsrävar.
Att nationslivet gjorde susen för min karriär blev jag varse när jag fick mitt första jobb efter universitetsstudierna. Jag var ansvarig för ett stort evenemang och behövde med kort varsel en läkare. Därefter drabbades vi av ett dödsfall och behövde kalla in en präst. Kollegorna frågade hur jag kunde känna präster och läkare. Jag svarade att vi pluggade ihop. Kollegorna såg skeptiskt på mig och sa ”Men du har ju varken studerat till läkare eller till präst”. Det var ingen idé att försöka förklara vad vårbaler och studentspex innebär i Uppsala. Stockholmarna förstod inte. De kände knappt sina egna kurskamrater.
Pandemin har lagt en våt filt över studentlivet. Många studenter har inte lärt sig traditionsenliga sånger, hur man minglar med okända personer eller beter sig på en sittning. Sådana kompetenser är viktiga. Inte minst om man vill bli framgångsrik i näringslivet.
Nå, hur blev resan till Washington? Jodå, nationsrävarna lyckades förstås ta sig in bakom kulisserna i kända byggnader och bli inbjudna till privata partyn hos namnkunniga personer. Social kompetens trumfar ofta andra meriter.
Student- och nationslivet är en unik miljö för att förstå både människor och perspektiv. Att diskutera filosofi, musik och politik i baren kan ge minst lika mycket input som att göra det i biblioteket. Troligen mer. Därför kommer här ett karriärtips till höstens recentiorer.
Grattis! Dina betyg tog dig till universitetet, men nu är det viktigt att bredda perspektiv.
Det som är viktigt i livet – och det som krävs för att bli framgångsrik i arbetslivet – finns oftast utanför både föreläsningssalar och kurslitteratur. Den eviga ungdomens stad har förutsättningar att ge dig vänner, kunskaper och erfarenheter som du kan ha stor nytta av. Så när nationslivet öppnar i höst, se till att ta vara på dess fulla potential.