När ska LO sluta diskriminera?

Att kräva partitrohet i facket är respektlöst och orimligt.

Krönika av Malin Lernfelt.

Krönika av Malin Lernfelt.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Krönika2021-03-04 23:17
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Stockholms tingsrätt slår i en dom (4/1) fast att Transportarbetareförbundet gjort fel som uteslutit en medlem för att han är aktiv i Sverigedemokraterna. Fackförbundet har vid flera fall agerat så emot medlemmar som också är med i SD, med hänvisning till organisationens stadgar. Man menar att det strider Transports mål att verka för ”en samhällsutveckling på grundval av alla människors lika värde” att samtidigt vara aktiv i Sverigedemokraterna. Men nu underkänner tingsrätten alltså Transportarbetareförbundets resonemang. 

Det är ett klokt beslut. Det Transportarbetareförbundet och flera andra LO-förbund sysslar med när de utesluter eller förhindrar människor att ha fackliga förtroendeuppdrag om de är aktiva inom andra partier än Socialdemokraterna är absurt.

2018 uppmanades till exempel en brevbärare i Västerbotten som var aktiv i Seko Posten och vald till LO:s representantskap lämna sina fackliga uppdrag eftersom hon stod på Kristdemokraternas kommunfullmäktigelista. Tidigare har samma öde drabbat bland annat ett fackombud inom Kommunal i Bohuslän som var moderat. 

Oavsett vilka politiska preferenser en människa har måste det vara möjligt att vara medlem i och engagerad i det fackförbund som företräder ens profession.

Så som svensk arbetsmarknad är organiserad i dag har fackförbunden en stor makt, det är de som förhandlar och sluter avtal med arbetsgivarna. För den enskilda individen kan det göra stor skillnad både när det kommer till trygghet och löneutveckling att vara med i facket. 

Fackförbundens roll bör därför bara och endast vara att arbeta för att ge sina medlemmar så bra villkor, lön och arbetsmiljö som möjligt och driva den typ av politiska frågor som gynnar medlemmarna. Inte att kratta manegen för ett visst politiskt parti. Att LO 2021 fortfarande inte kapat banden till socialdemokratin och fungerar som en stödorganisation till ett parti som många av medlemmarna inte sympatiserar med är både respektlöst och orimligt.

I valet 2018 röstade bara 41 procent av LO-medlemmarna på S, 24 procent röstade på SD. Vid i princip varje val de senaste decennierna har S tappat stöd i LO-kollektivet. Det är helt tydligt att Transportarbetareförbundet är fel ute när de kräver lojalitet med en viss typ av politiska åsikter. Att behandla vissa medlemmar sämre utifrån deras partimedlemskap håller inte i längden. Förhoppningsvis kommer den aktuella domen i Stockholms tingsrätt att leda till att Transport och andra LO-förbund inser att tiden för när facket var Socialdemokraternas knähund är förbi och att de är till för sina medlemmar, inte tvärtom.