Få saker är så irriterande som när folk tar lagen i egna händer och man sympatiserar med det övergripande målet. Som nu när Marabous fabrik i Upplands Väsby har fått ta emot bombhot (TV4, 19/6).
I skrivande stund är det oklart vem eller vilka som ligger bakom hotet, men man får förmoda att någon har ilsknat till. Marabou är nämligen ett av alla svenska varumärken som ägs av företaget Mondelez och som därför har hamnat i blickfånget. Eftersom företaget har kvar verksamhet i Ryssland svartlistades det nyligen av ukrainska antikorruptionsmyndigheten. Det är långt ifrån det enda företaget på listan, och många välkända produkter finns att bojkotta för oss som vill protestera mot Ryssland.
Vad blir bättre av att skicka bombhot till fabriken i Upplands Väsby? "De som arbetar på Marabou tillverkar inte en enda produkt som finns i Ryssland”, säger Marabous fabrikschef Daniel Norman. Alldeles oavsett är det moraliskt ynkligt – och förstås olagligt – att skrämma arbetare på en fabrik med bombhot.
Idén om att ändamålen helgar medlen är gammal och den återkommer ständigt. Inte minst märks den bland klimataktivister. Som de två kvinnorna från organisationen Återställ våtmarker som på Nationalmuseum i Stockholm limmade fast sig på ett skyddsglas till målningen ”Konstnärens trädgård i Giverny” av Claude Monet. De satte även röda handavtryck på glaset.
Lim använde även klimataktivisterna som i fjol klistrade fast sig på E4:n i Stockholm och därmed hindrade även utryckningsfordon, bland annat en ambulans med blåljusen på.
Anders Gustafsson på Blekinge läns liberala ledarsida skrev nyligen om hur klimataktivister vid flera olika tillfällen tagit sig in i riksdagen för att störa debatter från läktaren (7/6).
I texten nämndes även att en klimataktivist och forskare som Andreas Malm öppet förespråkat "sabotage och förstörelse av egendom”. Vidare skrev Gustafsson: "Från scenen i ABF-huset i Stockholm agiterade Malm lite senare, den 26 november 2022, för att han inte ser någon annan utväg än att klimatrörelsen radikaliseras, såväl retoriskt som ideologiskt. Han sade att nästa våg av aktivism måste bli större och ’mer militant’. Scenen delade han med ingen mindre än Isabella Lövin (MP), tidigare klimatminister och vice statsminister."
Klimatet är, precis som den fred Ryssland slagit i spillror i Ukraina, något att bry sig om och engagera sig för. Men att förstöra, hota och förespråka "militanta" metoder är antidemokratiskt – och att skjuta sig själv i foten. Om det nu var ett viktigt budskap man ville föra fram.