Dumpa bacon, skinka och leverpastej till semesterfrukosten. Ta i stället några knäckemackor med hemmagjord hummus och en skål fullkornsgröt med äpple, frysta bär och kanel. Skippa korven till lunch. Sik eller röding med potatis och ärtor är bättre.
Tänd grillen på kvällen, men lägg inte på rött kött. Fräs hellre marinerad tofu, svamp och odlad lax. Käka en bönsallad till och drick något alkoholfritt. Efteråt får sojaglass och blåbärspaj på grahamsmjöl vilken mage som helst att le.
Så kan en vettig dagsmeny se ut enligt de nya nordiska näringsrekommendationerna (NNR) som kom i juni. De tar, för första gången, hänsyn till kroppens och klimatets behov och har tagits fram under fyra år av drygt 400 ledande forskare.
När de nya klimatsmarta NNR kom gratulerade Världshälsoorganisationens generaldirektör de nordiska länderna för att rekommendationerna visar “en kraftfull länk mellan friska människor och en frisk planet”.
Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) tog en tugga och slängde resten i komposten. Sverige ska öka köttproduktionen, meddelade han i en debattartikel (Aftonbladet, 17/6) en vecka före de nya NNR kom. Dels för bättre marker, dels för att “säkra tillgången till tillräckligt med näringsrik mat vid kris”. Som att växtbaserad kost är mindre näringsrik i kristider. Som jämförelse vore en miljöminister med sådan nonchalans en klimatförnekare.
Kullgren skrev också att Sverige har “goda naturgivna förutsättningar” för nötköttsproduktion och att det ska prägla kosthållningen. Skulle en vettig miljöminister argumentera för att länder med mycket kol eller olja ska låta utbudet prägla infrastrukturpolitiken? Mer fossilt är inte sund politik. Samma sak gäller kött.
Kullgren har på en skriftlig fråga i riksdagen sagt att han som politiker inte ska lägga sig i det vetenskapliga arbetet med NNR. Men när riktlinjerna kom betraktades arbetet som en politisk buffé. Exempelvis fick Livsmedelsverket i uppdrag att använda NNR för att uppdatera kostråden, men också särskilt beakta “fördelarna med animalieproduktion”.
Kullgren gillar kött och jakt. Som värmlänning lär han inte vilja stöta sig med hemskogarnas bönder och jaktlag. Men det är precis vad han borde göra.
Tjock- och ändtarmscancer ökar hos personer under 50 år i Sverige, enligt SVT (18/7). I G20-länderna har antalet fall ökat med 70 procent på tre decennier i yngre åldersgrupper.
Processad mat och rött kött – det som Kullgren vill se mer av – är riskfaktorer, enligt en överläkare från Karolinska Institutet. En två årtionden lång brittisk studie från Oxford om cancer och mat visade att vegetarianer löper lägre risk att drabbas av cancer. Varför vill ministern inte minska riskerna?
Mer växtbaserat, mindre animaliskt protein är en bra väg för en frisk planet och friskare människor. Bara att tugga i sig, Peter Kullgren.