Yttrandefriheten hotas av dess försvarare

Ingen har missat att det har bränts en hel del koraner i Sverige. Nu kommer förslag för att stoppa det.

Människorättsorganisationen Civil Rights Defenders vill inskränka yttrandefriheten.

Människorättsorganisationen Civil Rights Defenders vill inskränka yttrandefriheten.

Foto: Stina Stjernkvist

Krönika2023-07-25 14:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I förra veckan var det Salwan Momikas tur att skända islams heliga bok. Momika, som har ursprung i Irak, säger sig vilja kritisera islam och sharialagar. Tidigare har den högerextreme Rasmus Paludan gjort samma sak.

Svaret på skändningen i Stockholm kom som ett brev på posten. Svenska ambassaden i Bagdad stormades och Sverige fick kritik från delar av den muslimska världen. På hemmaplan höjs röster för att förhindra ytterligare koranskändningar. Polismyndigheten har försökt genom att använda ordningslagen och hävda att det är av lokala säkerhetsskäl. Det har domstolar givit dem fel på. Polisen får inte inskränka demonstrationsfriheten med hänvisning till ordningslagen.

Nu är det Civil Rights Defenders tur att hitta listiga sätt att inskränka yttrandefriheten. I en debattartikel i DN (21/7) menar människorättsorganisationen att det är fel att ändra i ordningslagen för att stoppa koranbränningarna då det inskränker demonstrations- och yttrandefriheten. Så långt inga konstigheter.

De vill att frågan om koranbränningar ska tas upp i domstol och prövas för att räknas som hets mot folkgrupp. De vill även att lagen om hets mot folkgrupp ska förtydligas så att det blir lättare att döma en koranbränning. Det är en besvikelse att en organisation som ofta är vettig uttrycker dessa åsikter.

Till att börja med är det skrattretande att en organisation som enligt de själva har som syfte att ”…bevaka efterlevnaden av mänskliga rättigheter” föreslår att inskränka demonstrations- och yttrandefriheten. Även om lagen om hets mot folkgrupp kan anses vara rimlig är det en inskränkning av de friheterna. Det ska man vara medveten om.

Att koranbränningar är provocerande och nästan uteslutande klandervärdiga är nog de flesta överens om. Samhället hade varit bättre om färre koranbränningar skedde. Men att förbjuda det är fel väg att gå.

Vi hävdar ofta att vi lever i ett tolerant samhälle. Men att vara ett tolerant samhälle innebär inte bara att acceptera saker som vi själva tycker om, som jämställdhet och HBTQ+-rättigheter. Det innebär också att man ibland behöver svälja det som får det att knytas i magen. 

Varför någon vill bränna en koran och därmed förolämpa stora delar av den muslimska befolkningen runt om i världen är svårt att förstå. Men det behöver ändå vara tillåtet, yttrandefriheten är också helig. Om vi i affekt börjar inskränka yttrandefriheten går vi på en farlig väg.

Paludan och Momikas handlingar är på många sätt klandervärda. De bör bemötas med fredliga motdemonstrationer, inte rättsväsendets sanktioner. Det är en civil right som Civil Rights Defenders borde försvara, inte motverka.