Människan lever inte av rationalitet

En kväll för några veckor hamnade jag framför Murder among the Mormons.

Krönika av Li Bennich-Björkman.

Krönika av Li Bennich-Björkman.

Foto: Rick Bowmer

Krönika2021-04-09 22:38
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är en dokumentär om två spektakulära mord, utförda med hemmabyggda bomber, i mitten av 1980-talet i den förmögna och framgångsrika mormonkyrkans huvudsäte Salt Lake City. Mitt bland de glassiga skyskraporna, bankkontoren och männen i kostym och slips existerade, och existerar, en parallell värld av myter och mystik, en där Joseph Smith är urfadern, ängeln Moroni nedsteg 1823 för att visa den då 17-årige Smith till en skatt som bestod av guldplåtar: Mormons bok, den heliga skrift.

150 år senare återfann emellertid Mark Hofmann, en ung man som var ”fascinerad av vad människor tror på”, ett brev från Joseph Smiths tid gömt i en antikvarisk bok. Brevet berättar att den som ledde Smith till guldplåtarna inte var den överjordiske Moroni utan en ödla. En vit salamander. Mormonkyrkan skakade i sin grundvalar. Mark Hofmann påstår sig därutöver ha funnit fler dokument som ifrågasatte berättelsen om kyrkans födelsehistoria.

Affärsmännen som ena stunden kränger bilar eller säljer aktier och i nästa stund på djupaste allvar får sin tillvaro vänd upp och ned av en ödla. Tänk att det fungerar! Att på detta sätt röra sig mellan två världar, en där naturlagarna gäller och guld inget annat är än en metall, och så den magiska, där tingen är förtrollade och helt andra lagar gäller.

84 procent av världens befolkning identifierar sig med ett trossamfund; störst av dem är kristenheten i dess olika former. Och undra på det. Att från vardagens gråmulenhet kliva in genom portarna i ett katolskt kyrkorum med dess halvdunkel, tända ljus, mättade färger och mystik är att bokstavligen gå in i annan, i en förtrollad, värld. För att inte tala om den östliga kristenhetens ortodoxa helgedomar.

Sociologen Max Weber förutspådde i 1900-talets början att avförtrollningen av världen skulle bli modernitetens följeslagare. Han fick rätt i mycket men inte i detta. Men i vår del av världen har den ändå gått rätt långt. Lutheranismens val att minska avståndet mellan individ och gudom, och att avdramatisera och skala av kyrkorummet medförde att världarna till slut närmade sig varandra för mycket.

Rationellt så det förslog, men vad blev det då kvar av den lockande magin? Här har sekulariseringen gått längst. Magin söker många i dag, ofta förgäves, på annat håll; till exempel i den andre, i förälskelsens och erotikens rus. 

Och Mark Hofmann? Han sitter fortfarande i fängelse för mord och bedrägeri. Salamanderbrevet var en förfalskning. Moroni var den som visade Joseph Smith Mormonernas bok. Eller?