Lögnerna om Sverige måste få moteld

En grupp jagade bort Paludan från moskén i Uppsala. Två män greps efter händelsen.
En grupp jagade bort Paludan från moskén i Uppsala. Två män greps efter händelsen.

Det påstås att rättegångarna efter påskupploppen inte har gått rätt till.

Krönika 3 maj 2023 06:05
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En insamling har startats för den man som nyligen dömdes för att vid Uppsala moské ha hoppat på den bil som Rasmus Paludan flydde i för ett år sedan, rapporterar DN (2/5). Arabisktalande i Sverige uppmanas att bidra med socialbidrag, så att svenska staten indirekt tvingas "betala skulden", förklarar personen som organiserar insamlingen. Enligt honom är den skadeståndsdömde medelålders mannen, som krossade en vindruta och var våldsam vid polisingripandet i Uppsala, "heroisk". Till skillnad mot staten, alltså. 

Att svenska staten utmålas som fiende har tydligt märkts även i de senaste årens desinformationskampanj mot socialtjänsten. När barn omhändertas enligt svensk lag beskrivs det som att Sverige "kidnappar" barn till muslimer. 

På liknande sätt påstår mannen, som ber folk ge av socialbidrag till den "heroiska" mannen som hoppade på Paludans hyrbil, att rättegångarna efter påskupploppen inte har gått rätt till. Han påstår att straffen blev hårdare än vad de egentligen skulle. 

Men brottsrubriceringen sabotage mot blåljusverksamhet, som många dömdes för efter påskupploppen, har funnits i över tre år. När en lag träder i kraft gäller den. Dessutom dömdes mannen som hoppade på bilen i Uppsala bara till villkorlig dom och 60 dagsböter, förutom skulden till biluthyraren för reparation av skadorna på vindrutan och taket. Enligt tingsrätten är straffvärdet för hans brott två månaders fängelse. Mannen slapp det, för att det antogs att han inte skulle begå fler brott. 

Ändå flödar felaktiga gissningar, eller medveten desinformation, om Sverige. 

I en ny rapport från Försvarshögskolan framgår det att den så kallade LVU-kampanjen spreds både härifrån och från utlandet. Utländska medier och enskilda, med miljontals följare på sociala medier, fick betydelse för omfattningen. Enligt Försvarshögskolan har "aktörer med kopplingar till radikalislamistiska miljöer", inklusive våldsbejakande sådana, spridit desinformationen. 

Att det finns extremister som vill se splittring och segregation är inte förvånande. Men de senaste årens lögner – om att socialtjänsten kidnappar barn och att svensk polis förespråkar Koranbränningar för att demonstrationstillstånd råder – får tyvärr fäste när okunskapen och misstron är så spridd. 

Före årsskiftet stod det klart att två samhällsvägledare hade anställts av Uppsala kommun för att dämpa rädslan för socialtjänsten (1/12). Kommuner och myndigheter kommer behöva göra mycket, mycket mer. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa