Skriver man ihop orden "lärarepåtiktok" resulterar det i över 121 miljoner visningar. Det syns lärare som dansar, lärare som gör sketcher, lärare som lurar sina elever med roliga upptåg. Men parallellt med allt det skojiga och ibland kloka finns också varumärkesbyggandet, samarbeten med kommersiella aktörer och byggandet av inflytelserika sociala medie-plattformar som sträcker sig från Tiktok till Instagram, Youtube, Snapchat och vidare.
Följarna är ofta barn i grundskoleåldern som tar stort intryck av vad Tiktok-lärarna säger och gör. Att använda sin yrkesidentitet för att bli influencer är lockande i en tid som denna. Vi har kändisbönder, kockar som kämpar i tv-rutan och arga snickare som ena dagen sitter i morgonsoffan på TV4 och andra dagen kränger brandvarnare, kakor eller chips.
När det kommer till lärare är det dock lite mer komplicerat än om man är kock. En lärare ägnar sig åt myndighetsutövning och i lärarnas händer ligger våra barns framtid. Som lärare har man ett ansvar för att vara den vuxna i rummet, ta långsiktigt ansvar och visa omdöme. Det funkar inte att marknadsföra dammsugare ena dagen och prata om vikten av källkritik nästa. Inte heller är det särskilt genomtänkt att använda sig av elever för att öka antalet följare på sociala medier, vilket är relativt vanligt förekommande.
Häromdagen kom Lärarnas yrkesetiska råd med ett antal rekommendationer med anledning av att allt fler lärare syns på öppna konton i sociala medier där de blandar samman sin yrkesroll med sitt privata jag. Rådet understryker bland annat att man bör vara varsam med att publicera bilder och filmer där elever förekommer.
De menar också att lärare bör undvika alla sammankopplingar mellan uppdraget som lärare och kommersiella intressen. Dessutom uppmanar man lärare att var uppmärksamma och ta nödvändiga diskussioner med kolleger när yrkesetiken hamnar i kläm.
Det sistnämnda är särskilt viktigt. Det kan också säkert vara väldigt svårt, inte minst eftersom många kommuner de senaste åren lyft fram lärare som blivit populära på sociala medier som förebilder och använt dom som reklampelare. Något som skadat förtroendet både hos föräldrar och allmänhet.
Att Lärarnas etiska råd nu går ut och sätter ned foten och ställer sig bakom den del av lärarkåren som tar sin yrkesroll på allvar och vill fokusera på undervisning mer än att vara en rolig kompis med kepsen på sned, är mer än välkommet. Det ökar förhoppningsvis insikten hos om att tiktokdanser, flams och trams hör hemma utanför skoltid.