Måndagsmorgonens besked verkade först väldigt dramatiskt. Mitt under brinnande krig sade sig Jordanien, det anspråkslösa lilla kungarike som har oturen att ligga granne med Israel och Palestina, ha skickat ett flygplan lastat med bistånd till Gazaremsan – trots att Israel förbjudit hjälpsändningar.
"Det orädda manskapet i vårt flygvapen släppte vid midnatt ner brådskande medicinsk nödhjälp till det jordanska fältsjukhuset i Gaza", förklarade kung Abdullah II. "Det är vår plikt att hjälpa våra bröder och systrar som sårats i kriget mot Gaza. Vi kommer alltid att stå våra palestinska bröder bi."
Nyheten for världen runt via Reuters och New York Times och Aljazeera, och de jordanska statsmedierna spann som katter över kungens djärva ingripande.
Men alltihop var teater. Det israeliska flygvapnet har full kontroll över Gazas luftrum. Det rörde sig aldrig om någon dödsföraktande utmaning mot den israeliska blockaden, utan om en leverans som samordnats med både USA och Israel.
Detta lilla skådespel pekar dock på något större.
Det mullrar nämligen i Mellanöstern efter Hamasmassakrerna 7 oktober. Israels brutala vedergällning har inte bara lett till stort lidande i Gazaremsan, där två tredjedelar av invånarna flytt sina hem och FN varnar för hungersnöd. Händelserna har också skakat om regionens politik, på ett sätt som oroar till och med Israel.
Mest uppenbart är det när Iranallierade grupper i Libanon, Jemen, Syrien och Irak skjuter mot Israel och amerikanska soldater. Men även de USA-vänliga arabstater som slutit fred med Israel har reagerat starkt, och förhoppningarna om ett saudiskt-israeliskt avtal verkar skrinlagda.
I stormens öga står Jordanien. Det är å ena sidan ett land som haft fred med Israel i tre årtionden och vars ledare är ytterst USA-vänliga. Å andra sidan är det ett land vars folkmajoritet utgörs av palestinska flyktingar, där kungahuset kämpar för att försvara sina förbindelser västerut.
Vilket leder oss tillbaka till den där hjälpflygningen.
För Gazas 2,3 miljoner invånare var de jordanska mat- och medicinpaketen en droppe i havet. Om man däremot betraktar flygningen som i första hand ett exempel på politiskt stöd från Israel till Jordaniens kungahus, då landade hjälpen precis där den skulle – i nyhetssändningar och på tidningssidor.
För detta är nu ett av Israels dilemman: man vill slå hårdare mot palestinierna än någonsin förr, men utan att förlora sina få vänner i arabvärlden. Att göra ett tillfälligt undantag i biståndsblockaden och låta grannkungen visa sig på styva linan var nog en väl investerad eftergift.