Inte fel att tulla pÄ barnens sparkonton

En fin lÀgenhet pÄ 20-Ärsdagen Àr faktiskt inte nödvÀndigt.

Tidigare sparade barnen till annat Àn bostÀder.

Tidigare sparade barnen till annat Àn bostÀder.

Foto: Fredrik Sandberg

Krönika2023-03-24 06:16
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Vem vill inte ge sina barn en bra start i livet? Men vad som Ă€r en ”bra start” har förĂ€ndrats i takt med högre realinkomster pĂ„ 2000-talet. Det Ă€r inte lĂ€ngre bara kĂ€rlek och omtanke, mat och tak över huvudet. Det Ă€r ocksĂ„ mellan en halv och en miljon kronor pĂ„ 20-Ă„rsdagen, en grundplĂ„t till en ljus och trevlig enrummare i ett av Uppsalas stadsnĂ€ra bostadsomrĂ„den.

Vi 60- och 70-talister som stÄtt i kö till Uppsalahem eller ett studentrum hÀpnar. En miljon?! Ja, men det Àr ditÄt man hamnar om barnbidraget gÄr in pÄ fondkontot frÄn födseln, med en genomsnittlig Ärlig avkastning pÄ knappa tio procent.

Och varför skulle inte bidraget göra det? Barnbidraget, 1 250 kronor i mĂ„naden, har sedan det infördes 1948 varit onödigt för en minoritet och en helt nödvĂ€ndig del av hushĂ„llsekonomin för en annan minoritet. För alla dĂ€remellan, den stora majoriteten, har bidraget gĂ„tt frĂ„n att vara vĂ€lkommet (man visste att det kom den 20:e, fem dagar före lönen) till att osynligt passera hushĂ„llskassan till valfritt konto.

Det senaste Ă„rets inflationskris har av naturliga skĂ€l riktat ljuset mot dem med lĂ€gst inkomster. PĂ„ torsdagen förlĂ€ngde regeringen ocksĂ„ tiden för det extra bostadsbidrag som betalats ut sedan i fjol. En ensamstĂ„ende förĂ€lder kan fortsĂ€tta att fĂ„ upp till 2 100 kronor i mĂ„nader, utöver barnbidrag och underhĂ„llsstöd. Det Ă€r bra.

Men matprishöjningarna pĂ„ nĂ€stan 20 procent har ocksĂ„ gröpt ur ekonomin för betydligt större grupper. Ett tecken pĂ„ det Ă€r LĂ€nsförsĂ€kringars enkĂ€t som visar att förĂ€ldrar i Uppsala sparar mindre till sina barn Ă€n för ett Ă„r sedan (SVT Uppsala 21/3). Andelen som helt avstĂ„r frĂ„n sĂ„dant sparande har ökat frĂ„n 9 till 14 procent. Dessutom uppger 17 procent att de nĂ„gon gĂ„ng det senaste Ă„ret ”lĂ„nat” pengar frĂ„n barnens konton.

”Stöld”, sĂ€ger inte bolagets privatekonom Emma Persson, men det mĂ„ste vĂ€l vara det hon menar nĂ€r hon sĂ€ger att det kan vara ”juridiskt fel” om kontot stĂ„r i barnets namn. Vad ska hĂ€nda om tio Ă„r, tĂ€nker jag upproriskt. Ska det stackars barnet tvingas sĂ€tta sig i en lĂ€genhet utan högt till tak och nymĂ„lade stuckaturer, bara för att förĂ€ldrarna fick det kĂ€rvt under en krigsvinter eller tvĂ„?

FrÄgan om att inkomstpröva barnbidraget dyker dÄ och dÄ upp i riksdagen. Det brukar landa i att man inte vill stöta sig med sÄ stora vÀljargrupper. Att driva ett sÄdant förslag just nu vore ocksÄ sÀllsynt otajmat. Men ett lite lÀgre sparande till barnen, söndercurlade eller ej, Àr pÄ mÄnga sÀtt nÀstan vÀlkommet. En bra start i livet har de i alla fall fÄtt sÄ lÀnge vi har rÄd att betala för mat och tak över huvudet.