Ingen valvinnare att ge sig på aborträtten

Succén för Republikanerna uteblev.

Ingen succé för Republikanernas Trump-falang.

Ingen succé för Republikanernas Trump-falang.

Foto: Stina Stjernkvist

Krönika2022-11-09 15:41
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I skrivande stund är rösterna i det amerikanska mellanårsvalet inte färdigräknade. Men oavsett hur det till slut landar kan det konstateras att förväntade ”röda vågen”, succén för republikanerna, uteblev. Och det trots den höga inflationen och president Joe Bidens dåliga opinionssiffror. Hotad aborträtt och konspirationer om den amerikanska demokratin och om ”valfusk” tycks alltså inte ha gått hem. 

1973 slog Högsta domstolen i USA fast att kvinnor - oavsett delstat - har rätt till fri abort. I somras beslutade domstolen, med fem röster för och fyra röster emot, att upphäva den banbrytande domen från 1970-talet, i målet Roe mot Wade. 

Redan i våras, när amerikanska feminister befarande att det skulle ske, flaggade politiker från Demokraterna för att abortfrågan skulle bli en valfråga i mellanårsvalet. 

Som Erik Åsard, professor emeritus i Nordamerikastudier, säger fick abortfrågan ett stort genomslag. Strax efter inflationen ansågs den som den viktigaste valfrågan (P1 Morgon, 9/11). Åsgard påpekar även att Republikanerna har haft kandidater som upplevs som för extrema ”valförnekare”, kandidater som Donald Trump har lyft fram. 

Det är ett gott betyg till de amerikanska väljarna. Demokratins främsta vapen mot populism och sådant som inskränkt aborträtt är att idéerna saknar folkligt stöd. I Sverige har vi även sett Sverigedemokraterna "ge upp" abortfrågan, eftersom abortmotstånd helt enkelt skrämmer bort väljare. Ett ytterligare mönster som känns igen är att opinionsinstituten i USA länge underskattade stödet för Donald Trump och Republikanerna – men nu verkar ha gjort det motsatta. 

Nyligen kom uppgifter om att Trump snart kommer att lansera sin kampanj inför 2024. Med tanke på att det gått sämre än väntat för hans falang i det aktuella valet blir det viss uppförsbacke. Kanske kommer varken den tidigare presidenten – eller den något äldre Joe Biden som snart fyller 80 – stå som kandidater i presidentvalet om två år. 

Demokraterna borde dra lärdomar av åren med Trumps närvaro i amerikansk politik. För det första att inte i onödan fösa väljare i famnen på en populist, som när Hillary Clinton 2016 kallade Trump-väljarna för förtappade och bedrövliga. För det andra bör man inte svara på högerpopulistisk nationalism med destruktiv identitetspolitik. Däremot gör Demokraterna rätt i att påminna om stormningen av Kapitolium och lögnerna om valfusk, och om hoten mot exempelvis aborträtten.

Amerikanerna köper tack och lov inte vilken idioti som helst.