När SVT Nyheters reporter Zahraa Abdul Reda kontaktade kliniker med dold kamera visade det sig att 5 av 20 erbjuder "oskuldsoperationer" för att ”återställa oskulden” (31/10). Utåt sett är det inget man skyltar med, men när reportern utgav sig för att behöva hjälp med mödomshinnan var alltså flera kliniker redo att stå till tjänst. En läkare gav även följande tips: "Du får stoppa in färsk kycklinglever i underlivet för att se till att det rinner blod innan han ligger med dig". En annan sade till reportern att ”inte ligga runt igen”.
Är dessa läkares och kirurgers "erbjudanden" ett sätt att rädda hedersförtryckta kvinnor, eller är det att upprätthålla förtrycket?
Även om det naturligtvis kan finnas fall där oroade läkare har velat hjälpa desperata och rädda kvinnor, är så kallade oskuldsoperationer förstås att upprätthålla en central myt i hederskulturen. Enligt myten är blod på bröllopsnattens lakan ett bevis på att man är oskuld.
Trots att det alltså inte finns en mödomshinna som spricker vid första samlaget erbjuder alltså stora etablerade kliniker, i SVT:s granskning, att ”reparera mödomshinnan” för mellan 10 000 och 44 000 kronor. Helt i strid med kravet på att sjukvård ska bedrivas utifrån ”vetenskap och beprövad erfarenhet”.
Kirurgen Riikka Veltheim, på en av dessa kliniker som utför ingrepp, ställer frågan "vart ska dessa kvinnor annars vända sig?". Kvinnor som hotas av tvångsäktenskap eller våld ska naturligtvis kunna vända sig till myndigheter och andra samhällsinstanser för att få stöd och hjälp ur hedersförtrycket.
För några år sedan släppte Tris, Tjejers rätt i samhället, rapporten "UNG018". Över tusen niondeklassare i Uppsala hade då svarat på frågor om hedersförtryck. Kartläggningen visade att var femte flicka och tionde pojke i årskurs nio i Uppsala lever med kravet att vara oskuld. Bland de utrikesfödda flickorna svarade två tredjedelar att de själva inte helt får bestämma vem de ska gifta sig med.
Det är ett misslyckande att dessa växer upp till unga kvinnor som söker "oskuldsoperationer", för tiotusentals kronor, av rädsla för att annars kanske inte få leva.
Kliniker som utför operationer, kontroller och "oskuldsintyg" har avslöjats förr. I dagsläget bryter de inte mot lagen, men frågan utreds och regeringen vill se ett förbud. Hedersförtryckta kan behöva vård efter exempelvis en könsstympning. Det är vad läkare ska ägna sig åt. Vård – inte att upprätthålla lögnen att en "ren" kvinna får blod på lakanet.