Håll principen om icke våld och civil olydnad

Avståndet mellan många av dagens aktivister och Gandhi kunde inte vara större.

Den 30 maj avhysde polisen i Lund pro-palestinska demonstranter med tält från parken Lundagård. Insatsen blev mycket uppmärksammad.

Den 30 maj avhysde polisen i Lund pro-palestinska demonstranter med tält från parken Lundagård. Insatsen blev mycket uppmärksammad.

Foto: Johan Nilsson/TT

Krönika2024-07-13 07:10
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På åttiotalet skrev jag en text för en studenttidning i USA som handlade om Katya Komisaruk. Hon bröt sig in på en flygbas och vandaliserade en dator i protest mot kärnvapenkapprustningen. Det hela genomfördes så att ingen annan människa kunde komma till skada. Hon lät sig arresteras för att ta sitt straff. Domen blev fem års fängelse. Katya avtjänade halva straffet, och blev sedan advokat med diplom från Harvard.

Så arbetade plogbillsrörelsen i USA såväl som i Sverige – icke våld och civil olydnad som metod, och med inspiration från Mahatma Gandhi. Det var många av Katyas politiska ståndpunkter som jag inte höll med om, men den protest hon genomförde väckte mycket respekt.

Många av dagens demonstrationer och protester som handlar om miljöfrågor och Gaza-kriget genomförs på ett liknande sätt – genom att hålla på principen om icke våld och utöva civil olydnad. Det hör ihop med demokrati. Men allt fler blir protesterna som gör något helt annat.

I Sverige och i andra länder har delar av miljörörelsen stoppat biltrafik så att exempelvis ambulanser inte kommer fram. Konstverk och kulturskatter som inte har någonting att göra med miljöfrågor har vandaliserats. I protesterna mot kriget i Gaza finns det mängder av exempel där demonstranter tävlar om att hetsa ordningsmakten till övertramp. Allt filmas med mobilkameror. Många av demonstranterna är maskerade.

undefined
Medlemmar ur aktivistgruppen Återställ Våtmarkerna greps efter att de blockerade Centralbron i Stockholm. Bild från 2023.

Efter den 7 oktober 2023 har det blivit vanligare att fredliga demokratiska samtal saboteras. Provokationer tycktes bli ett självändamål. Och det hyllas och påhejas dessutom av samhällsvetare vid våra universitet (Sydsvenskan 22/4 och 9/6). Då kan det gå som det gjorde när pro-palestinska demonstranter förstörde en ceremoni där diplom skulle delas ut vid Lunds universitet. Santino Sanimir Resic som är dekan försökte ingripa men ”möttes av hån och slagord. – Jag berättade för dem att halva min släkt gick under i kriget i Bosnien. Jag har exakt samma erfarenhet som de. Då skrattade de åt mig. Sen tappade jag det och för det skäms jag.”

En av demonstranterna tryckte upp sin mobilkamera mot Resic. Resic svär och visar långfingret för en av demonstranterna. Efter händelsen har det riktats så mycket hot mot Resic att han tvingas bära överfallslarm. SVT meddelar att det nu pågår en extern utredning om händelserna. Men det är då Resics beteende som ska utredas. Avståndet mellan många av dagens aktivister å ena sidan, och Katya Komisaruk och Gandhi å den andra, kunde inte vara större.