Hårda tag gav lugnet till Gottsunda

Socialarbetare och fritidsaktiveter räcker inte mot grov kriminalitet.

Gottsunda har blivit lugnare tack vare polisen.

Gottsunda har blivit lugnare tack vare polisen.

Foto: Julia Koch

Krönika2023-02-08 15:00
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.

Om två år ska Gottsunda vara avfört från polisens lista över särskilt utsatta områden, det är kommunens mål. Det verkar i dagsläget inte orimligt att det blir så, stadsdelen har blivit betydligt lugnare de senaste 18 månaderna. Men det beror knappast på de 17 kommunala miljoner kronor som satsats årligen sedan 2018, eller de extra statliga miljonerna som kom till Gottsunda i fjol.

De extra pengarna är utmärkta, välbehövliga på alla sätt. Ungdomsarenan, som fångar upp 12-15-åringar efter skoldagens slut, de fem nya socialarbetarna (SVT Uppsala 6/2). ”Vi måste tro att vi gör skillnad”, säger Hilde Wiberg, chefen för Uppsala ungdomsjour, kallad ”obotlig optimist” i reportaget. Vad är då frågan? Det förebyggande arbetet fungerar och Gottsunda har blivit lugnare. Måste man borra i orsakerna? Ja, det måste man, det är till och med helt avgörande för framtiden.

Utan knäckandet av krypterade sajter som Sky, Anom och Enchrochat hade inte många hundra frihetsberövats under våren 2021. Utan nya lagar om slopade ungdomsrabatter och längre fängelsestraff hade flera hundra tungt kriminella varit ute på gatan igen vid det här laget. Uppsala och Gottsunda har gynnats kraftigt av utvecklingen med ett stort antal gripna och dömda, senast i det så kallade Gottsundanätverket.

Chefsåklagaren Lise Tamm var en av dem som jobbade med sajterna och massåtalen, hon har nu gått vidare till den internationella brottsmålsdomstolen i Haag, ICC. Hon anser att det svenska rättssystemet präglats av naivitet. ”Vi måste sluta skylla allt på fattigdom och narkotika”, säger hon i en DN-intervju (1/2). De allra flesta med låg ekonomisk standard ägnar sig inte alls åt brott, konstaterar hon.

Motiv till grova brott kan förutom narkotika vara hämnd, heder, machokultur eller att det helt enkelt är lönsamt. Tamm anser att Sverige ska gå vidare med ungdomsfängelser och tvångsmedel för barn under 15 år, bland annat. ”Vi lämnar tusentals skötsamma i sticket”, är hennes bedömning av läget.

Det finns inget antingen eller, som tidigare i den svenska debatten och som det fortfarande kan låta. Det förebyggande arbetet är avgörande. Enligt åklagare Tamm ska det sättas in redan på BVC och riktas till mammorna.

För en enkel tidningsreporter finns det ingen så van formulering som ”samarbete mellan skola, polis och socialtjänst”. Så har det varit sedan 1970-talet och så ska det fortsätta vara i utsatta förortsområden. Men det räcker inte! Den som tror det riskerar att sända tusentals skötsamma Gottsundabor tillbaka till det kaos och den otrygghet som rådde för bara några år sedan.