Explosioner, skjutningar, gängkrig. Det är ord som förekommer så ofta att de flesta av oss har blivit avtrubbade. Gängkriminalitetens våld har eskalerat, fler unga dras in och våldets effekter fortsätter att drabba oskyldiga. I UNT:s nystartade artikelserie “Det kriminella Uppsala” kan man läsa om dömda gängkriminella från Uppsala och om hur våldet drabbar oskyldiga utomstående.
Att fler gängkriminella arresteras och straffen höjs är såklart väldigt bra men det är viktigt att även se effekterna av detta. När ledare för nätverk försvinner i flera år, ibland årtionden, och nätverk står utan tydlig efterföljare kan en ännu mer våldsam situation lätt uppstå. Flera personer försöker att cementera sig själva som ledare samtidigt och i deras spår följer fler skjutningar och mer våld.
När gängkriminella sitter inne längre ökar också behovet att rekrytera barn och tonåringar för att utföra grovjobbet eftersom minderåriga fortfarande har straffrabatt. En 13-åring som blir tagen av polisen med droger eller vapen kommer inte straffas lika hårt som en vuxen. Och gänget kommer kunna fortsätta verka.
Förra året uppgav polisen att nästan 15 procent av landets gängkriminella är minderåriga. Men varför väljer dessa unga att gå med i gäng? Svaret är nog inte så komplicerat. Många av dem kommer från utsatta områden där framtidstro ofta saknas. Deras uppväxt utmärks ofta av en svår studietid, ekonomiska problem i familjen och ett utanförskap som växer sig större för varje år som går.
Mitt i detta står den kriminella världen, redo med löften om pengar, status och vänskap. Även de som inte själva dras in i kriminaliteten ser den på nära håll. Det är syskonet som helt plötsligt har dyra skor, kompisen som aldrig har tid längre eller den bekanta som inte finns i livet längre. Att växa upp i ett utsatt område består inte enbart av gängkriminalitet, men att lämna ett sådant område utan minst en historia om något liknande är sällsynt.
En framtidstro behöver i stället genomsyra de områden där gängen primärt rekryterar medlemmar. Nyckeln till detta ligger i språket. Språket är en integrationsinsats som bidrar till arbete och är det viktigaste verktyget för att klara av skolan. Gängkriminalitet är inte en naturlag och kan bekämpas. Vi befinner oss i ett allvarligt läge. Men att bara släcka bränder och höja straffen utan att också fokusera på hur vi möjliggör för unga att välja en annan väg fungerar inte längre.