Det är en ny generation som kliver in på landets universitetscampus till hösten. Inte bara för att de hade skärmtid som små, utan även för att en stor del av dem tillhör Generation Corona – skolvärldens lost generation.
Medelåldern för att ta en kandidatexamen i Sverige idag är 28 år, hela två år äldre än OECD genomsnittet. Detta kan förklaras av att svenskarna i genomsnitt inte bara blir klara med studierna sent, vi börjar också sent – genomsnittsåldern för inledande av studier vid högskola eller universitet är 24 år. Vi tar studenten när vi är 18–19 – så vad tusan håller kidsen på med under de fem åren däremellan – hitta sig själva i Asien?
Siffrorna var alltså oroande redan innan pandemin, OECD mätningen är från år 2015. Lägg på två år av distansstudier, vilka enligt Skolverket präglats av glädjebetyg som gör att elever kommer komma in på universitetsprogram de inte har nog med kunskap för att kunna ta sig igenom. Sveriges utbildningsskuld är enorm.
Det sena utträdet i arbetslivet är förödande för samhällsekonomin. Sverige har helt enkelt inte råd att först finansiera en tolvårig grund- och gymnasieutbildning, och därefter finansiera ytterligare tio år av halvfärdiga utbildningar, ströjobb och tågluffar. Skulle vi lyckas tidigarelägga etableringsåldern med två år så skulle det innebära en halv miljon i ökad livsinkomst, och en extra tusenlapp varje månad i pension, enligt en rapport från Svenskt Näringsliv.
Ovan nämnda bör ställas i perspektiv till det andra området där våra eftergymnasiala utbildningar sticker ut; finansieringen. Svenska studenter slipper oroa sig för om de har råd att såsa runt på hittepå-kurser, eftersom staten via CSN håller lamporna tända.
En rapport från Universitetskanslersämbetet målar en krass bild av framtidens bristyrken i offentlig sektor. Fram till 2030 behöver tusentals examinerade läkare, ämneslärare, röntgensjuksköterskor, förskolelärare, speciallärare och sjuksköterskor komma ut på arbetsmarknaden. En sjuksköterska som är färdigutbildad vid 23 i stället för vid 28 hinner med ytterligare fem år i yrket innan pensionen. Det krävs inte särskilt många högskolepoäng i nationalekonomi för att förstå vad de fem åren betyder.
Så, till dig som stod där i vit mössa i våras men nu tänker vänta ett par år innan du plockar upp kurslitteratur igen säger jag, tänk om. Till dig som idag får veta att du kommit in säger jag grattis, hoppas att du går ut och går klart.