Utan tvekan utgör det nyligen genomförda valet i Indien ett av de viktigaste under detta supervalår. Eftersom Indien under senare år blivit mer auktoritärt än demokratiskt så var förväntningarna låga. Hindunationalisterna (BJP), under ledning av premiärminister Narendra Modi, förutspåddes egen majoritet i underhuset.
Men valresultaten som kom förra veckan bjöd på en stor överraskning. BJP förlorade sin majoritet. Nu får de ta hjälp av stödpartier. Så det är väl bara att fira? Världens folkrikaste land tycks vara på väg mot demokrati igen. Men, som den amerikanske komikern Larry David brukar uppmana sin publik, så gäller det att som vanligt att tygla sin entusiasm.
Indien har hamnat långt ner på skalan som går från diktatur till demokrati. Indien rankas nästan lika lågt som Pakistan. Indien har en lång väg att gå om landet ska ta sig tillbaka till den grad av demokrati som rådde innan Modi tog över 2014.
Om Indien ska bli mer demokratiskt så måste muslimerna inkluderas på lika villkor i medborgarskapslagarna. Regeringen får sluta upp med att kasta oppositionsledare, fackföreningsledare, journalister, redaktörer och representanter för organisationer i civilsamhället i fängelse – ofta utan rättegång.
BJP måste utfärda strikta order till sina kaderorganisationer att de ska upphöra med sina attacker mot personer som tillhör religiösa minoriteter, de som arbetar som tidnings- och förlagsredaktörer, oliktänkande författare och så vidare. Och så måste de tillåta att organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter och en förbättrad miljö får möjligheten att ta emot finansiellt stöd på samma villkor som de som arbetar för hindunationalisternas sak. Det skulle förstärka demokratin.
Men nu har ju trots allt BJP gått från att ha 56 procent av platserna i parlamentet till ”bara” 44, så då kommer väl BJP träda försiktigare framåt? Så enkelt är det inte. Det folkliga stödet för BJP är i princip orubbat. Stödet för BJP sjönk bara med ungefär en procentenhet. Anledning till att andelen platser i parlamentet ändrats så mycket är en effekt av att Indien liksom USA tillämpar ett majoritetsvalsystem – till skillnad från Sverige som har ett proportionellt valsystem.
Stödet för Modi är stabilt med andra ord. Än mer nykter blir man när tankarna av naturliga skäl därmed går till nästa viktiga val. Indien och tidigare val i USA påminner oss om att deras valsystem kan göra att det parti som får flest röster inte nödvändigtvis blir det som får makten.