Folk och försvar borde ha försvarat samtalet

Vi måste kunna höra och lyssna även på människor vars åsikter vi inte delar.

Rouzbeh Parsi, programchef på Utrikespolitiska institutet, är avbokad från Folk och försvars rikskonferens i januari.

Rouzbeh Parsi, programchef på Utrikespolitiska institutet, är avbokad från Folk och försvars rikskonferens i januari.

Foto: Fredrik Sandberg

Krönika2022-12-21 11:27
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Rouzbeh Parsi, programchef vid Utrikespolitiska institutet (UI), var inbokad på Folk och försvars rikskonferens för att i 15 minuter prata om ekonomiska sanktioner och säkerhetspolitik. 

Så blir det inte, eftersom arrangören har plockat bort honom som talare. Motiveringen är inte att Parsi skulle ha uttryckt eller gjort något, tvärtom säger sig Folk och försvars styrelse ”inte fått några bevis eller konkreta exempel på hur Rouzbeh Parsi stöder regimen i Iran”. I stället beror avbokningen på att politiska ungdomsförbund som Muf och Grön ungdom har protesterat mot Parsi som talare. Och eftersom ungdomsförbunden har hotat med att hoppa av konferensen om Parsi medverkar väljer alltså Folk och försvar att gå dem till mötes. 

Man blev helt enkelt rädd för att Parsis medverkan skulle påverka konferensen negativt, vilket Folk och försvars styrelseordförande Göran Arrius förklarade även i SVT:s Aktuellt på tisdagskvällen.

Att situationen i Iran, och den islamistiska regimens brutalitet, upprör är en självklarhet. Rouzbeh Parsi må ha fel i sak och vara dryg i sociala medier, som när han svarade Ardalan Shekarabi (S) – frågande inför att Parsi skulle delta på Folk och försvar – med bland annat ett handhjärta. Men när någon har fel framför man sina bästa argument. Att jaga bort folk, deplattformera som det heter, är ett otyg. 

Det saboterar det demokratiska samtalet. Grön ungdom och Moderata ungdomsförbundet borde ta sig en funderare över vad deras agerande leder till. Även om det är någon vars hållning man avskyr som avbokas den här gången, är det någon annan i morgon. 

Tidigare var det sverigedemokrater som Richard Jomshof som skulle jagas bort från lärartjänster. På senare år har folk fått vänsterns Kajsa Ekis Ekman avbokad och avskedad, med påståenden om att hennes åsikter skapar "otrygghet". Dramatikern Stina Oscarson, med den kloka hållningen att dialog är att föredra när den är möjlig, har till och med avbokats för att hon pratat (!) med "fel" personer. 

Expressens Karin Ohlsson har beskrivit denna antiintellektuella nypuritanism väl: "Säger man något som är omoraliskt, omodernt eller bara obekvämt kan man råka ut för en svans av tiotusentals människor i sociala medier som inte bara hatar en själv, utan också alla som ger dig uppdrag".

Om arrangörer och uppdragsgivare stod på sig skulle problemet avta. Nu stryks talare för minsta lilla drev.