Uppladdningen inför avtalsrörelsen följer det vanliga mönstret. Svenskt Näringsliv kommer som alltid att påpeka att löneökningarna måste hållas nere. Man hänvisar till den kommande lågkonjunkturen och vikten av att företagen kan behålla konkurrenskraften. Och LO kommer som vanligt att hävda att det är dags för låglönegrupperna att få utdelning. Vintern präglas av hårda argument och hot om konflikt men till slut kommer man överens. Som alltid. Det är en ordning som varit bra för Sverige genom åren.
Men det är något som skaver inom arbetarrörelsen. Det största fackförbundet Kommunal, med över en tredjedel av LO:s medlemmar, har hoppat av samordningen mellan de 14 förbunden. Den officiella förklaringen är att de gemensamma kraven bara innebär 17 kronor mer i lön för en Kommunalmedlem. Samordningen är också negativ för kvinnors löner och slutligen vill man värna sina yrkesutbildade. ”Vi kör själva”, säger ordföranden Tobias Baudin.
Vad Baudin inte säger är att undersköterskorna har en särställning inom förbundet. Undersköterska är landets största yrkesgrupp med 140 000 inom vården och omsorgen (2017). Och de har en yrkesutbildning. LO:s gemensamma låglönekrav riktar sig mot dem som tjänar under 26 100 kronor och undersköterskor tjänar klart bättre, cirka 28 500 enligt SCB (2018). Förra Kommunalordföranden Ylva Thörn var för övrigt undersköterska, liksom förra LO-basen Wanja Lundby-Wedin.
Barnskötarna, det näst vanligaste yrket i Kommunal, skulle tjäna bra på vara med i LO:s samordning. Med sin lön på cirka 23 500 skulle de gynnas kraftigt av att få sin löneökning i kronor i stället för procent. Baudins pressmeddelande, ”om vi följde LO:s förslag skulle en undersköterska eller en barnskötare få 17 kronor mer i en låglönesatsning”, är inget annat än rent hyckleri.
Dessutom skulle förstås andra verkliga låglönegrupper, som städare, trädgårdsarbetare eller restaurangbiträden, gynnas av att ha ett enat LO bakom sig i förhandlingarna med arbetsgivarna.
LO har svårt att tala ur skägget om lönenivåer. Helst vill man bara säga att alla är underbetalda och ”släpar efter”. Men i kollektivet finns det grader, från välbetalda snickare och elektriker ned till dem som verkligen tjänar dåligt.
Fram mot våren kommer Kommunal att ”ta fajten” igen, som 2003. Kanske blir det strejk igen? Arbetsförhållandena i vården år usla, det är en sak. Men angående lönerna kan man fortfarande inte lita på ett ord av det som facket påstår. Det visade SVT:s Uppdrag Granskning tydligt redan när man granskade strejken 2003.