Växa Sverige är landets största husdjursförening och organiserar tusentals lantbruksföretag i primärt mjölk- och köttbranschen över hela landet. De jobbar enligt egen utsago för “en hållbar, lönsam och konkurrenskraftig lantbruksproduktion”. I ett pressmeddelande den 29 december skriver föreningen att “tack vare Sveriges lantbrukare sprids den svenska förebyggande djurhälsovården som ett gott exempel runtom i Europa”.
För en förening som gör en så stor sak av att vilja vara ett gott exempel är det märkligt att samtidigt vid upprepade tillfällen söka tillstånd att ägna sig åt något som de facto är djurplågeri. I en debattartikel (UNT 22/12) skriver ett antal djurskyddsorganisationer, konsumentföreningar och veterinärer om hur Växa Sverige lämnat in en ansökan till Uppsala djurförsöksetiska nämnd där man anger att man vill genomföra ett försök att hålla 1 500 kor inomhus över betessäsongen 2023.
Det är en helt orimlig önskan. Kor är, även om vi håller dem för matproduktion, levande varelser. De är stora däggdjur med förmåga att känna, kommunicera och med behov att kunna utöva sitt naturliga beteende. Bland de allra viktigaste av dessa är att beta, äta mycket och ofta och ströva på stora områden. Något som bara kan tillgodoses genom att korna får gå ut.
Även om stora förbättringar gjorts i nötkreaturens inomhusmiljö på senare år, som införande av lösdrift, visar omfattande veterinärmedicinsk forskning att kor helt enkelt mår bäst av att få vistas utomhus. Både fysiskt och psykiskt. Smittor och infektioner blir färre, kalvningarna lättare och benen starkare. Dessutom blir aggressionerna djur emellan mindre. Därför borde det i enlighet med svensk lag vara en självklarhet för Växa Sverige och deras medlemmar att låta korna vistas ute sommartid (och helst ännu mer).
Redan för ett och ett halvt år sedan avslog Göteborgs djurförsöksetiska nämnd en liknande ansökan som den som nu lämnats in i Uppsala. Nämnden ansåg att det inte att fanns någon mening med att undersöka något som redan var känt, det vill säga att kors hälsa försämras när de förvägras utevistelse. Därför fanns det inga skäl att ge Växa Sverige möjlighet att göra undantag från djurskyddslagstiftningen.
Ärendet ska behandlas av Uppsala djurförsöksetiska nämnd i januari. Förhoppningsvis kommer de fram till samma sak som kollegorna i Göteborg. Vi människor har en skyldighet att behandla andra levande varelser väl. Särskilt de vi har ansvar för. Att som Växa Sverige sträva efter att frånta kor möjligheten att vistas utomhus är både oetiskt och oacceptabelt. Djurplågerimjölk, nej tack.