Häromdagen enades EU:s miljöministrar om ett nytt klimatpaket som bland annat innehöll ett förbud mot försäljning av nya bensin- och dieselbilar från 2035. Sveriges miljöminister Annika Strandhäll hade egentligen velat ha hårdare regler och att förbudet skulle inträda redan 2030. Nu blev det efter många och långa förhandlingar inte så.
Men 2035 är nära nog. Tiden går snabbare än man tror och 13 år är ingen lång tid för i princip en hel infrastruktur som människor förlitar sig på i sin vardag att ställas om till något annat än vad den är i dag.
Att EU måste agera och minska utsläppen för att värna klimatet är oundvikligt. I det är minskade utsläpp från personbilstrafiken en nyckelfaktor. Men inte desto mindre bör Strandhäll och alla andra politiker känna oro för de konsekvenser överenskommelsen kommer att få om vi inte redan nu reder upp de barnsjukdomar som elbilsmarkanden dras med.
I dag rullar ungefär 250 000 laddbara bilar på svenska vägar. Det är cirka fyra procent av den totala personbilsflottan. Av dessa drivs ungefär 32 procent endast av el medan 70 procent är hybrider som alltså vid behov kan växla om till bensin eller diesel. Elbilar fungerar ofta utmärkt för den som kör korta sträckor och har möjlighet att ladda batteriet i anslutning till hemmet.
Allt fler familjer väljer därför en elbil som sin andrabil. För den som däremot använder sin bil i tjänsten och kör långa sträckor, har behov av att kunna lasta mycket eller dra ett större släp är elbil ännu inte något alternativ.
Fortfarande upplever också många elbilsägare problem med att det inte finns något sammanhållet enhetligt system för offentliga laddstationer. För att kunna ladda måste stationen vara kompatibel med bilens laddkabel och man måste ha tillgång till ett kort eller bricka inom det system laddstationen tillhör. Utanför citykärnan kan det också vara långt mellan de offentliga laddstationerna.
Något annat som mycket väl kan bli ett problem är tillgången på el. Om såväl industrin som omkring fem miljoner bilar inom 15-20 år ska drivas av helt fossilfri el måste produktionen av driftssäker icke väderberoende el öka. Och det snabbt.
Att rädda klimatet är viktigt. Men stora reformer som det bensinbilsförbud miljöministrarna nu kommit överens måste föregås av ordentliga satsningar för att det inte ska ske på bekostnad av vanliga människors möjligheter att försörja sig och leva ett fungerande liv. Det måste Strandhäll och hennes åsiktsfränder förstå.