Det krävs hårda tag mot korruptionen

Den misstänkta muthärvan på Arbetsförmedlingen i Uppsala vittnar om att arbetet mot korruption inte kan stanna av.

Två män har åtalats misstänkta för mutor på Arbetsförmedlingen i Uppsala. Arkivbild.

Två män har åtalats misstänkta för mutor på Arbetsförmedlingen i Uppsala. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Krönika2023-08-01 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har gått 20 år sedan muthärvan inom Systembolaget uppdagades. Drygt 100 personer åtalades för att ha gett eller tagit emot mutor på över 1,8 miljoner kronor. Bland dem fanns nästan 80 tidigare butikschefer. Det var den mest omfattande muthärvan i Sverige men inte den sista.

Under måndagen (31/7) skrev UNT om att två personer åtalas för mutor på Arbetsförmedlingen i Uppsala. Enligt åtalet har en arbetsförmedlare tagit emot mutor på ungefär en halv miljon kronor av en företagare i Uppsala vars bolag skulle hjälpa arbetslösa att få jobb. Arbetsförmedlaren beviljade bidrag till olika företag och föreningar som företrädes av företagaren, bland annat ett företag som han tidigare varit anställd inom. Båda personerna nekar till brott.

Sverige har länge varit förskonat utbredda korruptionsskandaler av den kaliber som setts i vissa andra länder. Det är något som verkar ha fastnat i det svenska medvetandet, att vi är hårda mot korruption. När korruption uppdagas ses det oftare som enstaka individers snedsteg än som strukturella problem. Systembolaget, som själva beskrev muthärvan som “en chans att rannsaka sig själv”, kanske är undantaget.

Sverige är ett av världens minst korrupta länder enligt Transparency Internationals (TI) årliga korruptionsindex. TI mäter upplevda nivåer av korruption inom offentlig sektor med ett intervall på 0 (mest korrupt) till 100 (minst korrupt). År 2022 fick Sverige 83 poäng och hamnade på delad femteplats med Singapore, minst korrupt var Danmark med 90 poäng. Sverige har dock gått i negativ riktning på TI:s index sedan 2015 då poängen låg på 89. Enligt TI beror detta bland annat på att det saknas systematik kring korruptionsfrågor i Sverige.

Att vara ett av världens minst korrupta länder riskerar att leda till en blindhet för eventuell korruption eller en oförmåga att agera korrekt när det uppdagas. Korruption tar sig inte enbart uttryck som mutor övertäckta i bruna kuvert som var fallet i Systembolagshärvan. Det kan även röra sig om saker som förskingring, felaktigt agerande vid offentliga upphandlingar eller jäv och intressekonflikter.

Uppsalaadvokaten som uteslöts ur Advokatsamfundet efter att ha inlett en romantisk relation med en klient är ett tydligt exempel på det sistnämnda.

Mer behöver göras för att förebygga korruption. Om förtroendet för det offentliga ska bibehållas kan det aldrig råda tvivel om att politiker eller tjänstemän agerar på ett korrekt sätt. Att tillsätta en ny utredning om korruption bör därför stå högt upp på agendan.