Studier av sociolekter – det sätt som människor talar och som mer är ett resultat av vilken grupp man tillhör snarare än vilken geografisk del av ett land man kommer från – berättar en hel del om hur vårt samhälle och världen omkring oss förändras och påverkar. För trettio år sedan så kunde den som lärt sig bemästra en brittisk accent efter ett år vid Oxfords universitet belönas med förhöjd status bland kollegerna här i Sverige - ett exempel på hur dialekt kan övergå till att få sociolektisk betydelse.
Men nu uppfattas det brittiska sättet att tala på som problematiskt i normkritiska kretsar. Det associeras med ”vithet” och kolonialism. Men vad har vi då fått i stället?
Lyssna på hur ungdomar i dag pratar engelska. De tillämpar allt oftare stigande intonation mot slutet av meningar. Det är inget konstigt med det om det är en fråga som ställs. Men trenden går mot att låta tonstämman även gå upp i slutet i meningar som inte är en fråga. Och fenomenet omfattar inte bara svenska ungdomar. Även i till exempel akademiska sammanhang så har detta blivit vanligare. Var kommer detta ifrån?
En sak som är säker är att det inte beror på att svenskar härmar australiensiskt uttal - trots att stigande intonation där förekommer ofta i meningar som inte är frågor. Australien har nämligen ingen mätbar påverkan på svensk kultur. Självklart måste vi vända blicken mot kulturimperiet USA för att söka möjliga förklaringar.
Där har ”upward inflection” och ”high rising terminal” studerats ur till exempel klass-, köns- och rasperspektiv. Emellertid är det många svenskar som nu tillämpar stigande intonation, men som inte bor i USA. Den mest sannolika förklaringen har därför, för vår del, mer att gör med vad vi ser på teve. Det handlar om ungdomsserier och dokusåpor – som till exempel Keeping Up with the Kardashians – som påverkar svenskars uttal och sätt att prata engelska.
Men här får man se upp eftersom deras stigande intonation kombineras med att vissa ord ofta upprepas såsom ”like”, ”totally” och ”for sure” med ett unikt uttal. De pratar ”Valley speak”. Emilia Clarke gör en mycket bra imitation en bit in i en intervju med Jimmy Kimmel (sök på YouTube).
Rötterna till sociolekten finns i Kalifornien och har där växt fram bland ungdomar i extremt materialistiska miljöer. Innan lingvisterna var på banan så lyfte Frank Zappa, redan 1982, fram fenomenet med låten Valley Girl. Hans dotter Moon får där demonstrera både uttal och vokabulär. Det är källan till hur många svenskar talar engelska i dag. Fer shur.