Larmet gick på midsommar i Gottsunda

Därför är det så bråttom att stoppa gängskjutningarna.

Gottsunda på midsommarafton efter skjutningen.

Gottsunda på midsommarafton efter skjutningen.

Foto: Utryckning Uppsala

Krönika2023-06-24 16:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi talar om en brottslighet som är systemhotande. Så uttryckte sig justitieminister Gunnar Strömmer (M) om gängskjutningarna vid försvarskonferensen i Sälen i januari. Han kom från en valrörelse där 12-åriga Adriana, offer för en skjutning i södra Stockholm, spelat en stor roll. Han har lovat att vända skutan under mandatperioden. Exemplen på att det är bråttom blir fler och fler.

I en masskjutning i Farsta för två veckor sedan dödades två förbipasserande, en 15-årig pojke och en 45-årig man. Det hade kunnat gå minst lika illa i Gottsunda på midsommar. Ett magasin tömdes strax intill centrum vid 17.30-tiden. En 14-årig pojke som var där med sin familj skottskadades i benet. Passagerare på en stadsbuss fick se kulor gå igenom bussen. En port på adressen Blomdahls väg träffades. ”Massor med folk kom springande och barn grät”, säger Sükran Akan till UNT (24/6).

Det alla nu undrar är vilka som skulle skjutas, om gärningsmännen i den svarta BMW:n kommer att försöka igen, eller om någon kommer att hämnas på dem för att de försökte? Var och när kommer detta att ske? Vilka utomstående kommer att drabbas den gången? Att skjutningar sällan är isolerade händelser har varit uppenbart efter perioder av skräck i Linköping, Örebro, Helsingborg och de tre storstäderna.

Är det Gottsundas tur igen? Skjutningarna avlöste varandra för tre, fyra och fem år sedan. Sedan blev det ganska tyst och UNT har rapporterat om lugnet i stadsdelen. Det är inte osannolikt att det hängt samman med polisens intensiva arbete, det nätverk som sprängts och det massåtal mot 58 personer som ägde rum våren 2021. Det alla har vetat är att de dömda kommer att komma ut igen, att många försätts på fri fot i år, 2024 eller 2025.

Detta är förstås rena spekulationer. Men arten av brotten, det besinningslösa skjutandet på allmän plats, gör att det är bråttom. Strömmer igen: ”Den är förstås förödande för brottsoffren och deras anhöriga. Men den underminerar också rättstryggheten för allmänheten, och hotar i förlängningen det fria och öppna samhället.”

Det öppna samhället omtalas ofta av de ledande politikerna och ibland här på ledarplats. Det kan låta lie pompöst. Men just denna midsommar i Gottsunda blir det så konkret vad öppenhet betyder. Öppenhet är att kunna gå och köpa en glass i värmen, att uträtta ärenden, gå och handla eller bara ströva omkring i närområdet och känna sig trygg. Om den dörren stängs är inte livet detsamma. Det är bråttom.