Demokratin i Indien satt på undantag

Sverige bortser från höga principer när vapen ska säljas.

Krönika av Sten Widmalm.

Krönika av Sten Widmalm.

Foto: Anupam Nath

Krönika2021-03-12 22:03
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Två demokratiforskningsinstitut, Freedom House och Varieties of Democracy (V-Dem) – har på kort tid meddelat att demokratin i Indien sjunker dramatiskt. V-Dem kategoriserar nu Indien som elektoral auktoritär. Det är en stat som upprätthåller en demokratisk fasad men bakom den sker något annat. Frivilligorganisationer kontrolleras, journalister arresteras och hålls inspärrade utan rättegång, och minoriteter förföljs.

När graden av demokrati sjunker i det hindunationalistiskt styrda Indien med nästan 1,4 miljarder invånare så sjunker den i hela världen.

Den svenska regeringen uttrycker ett starkt försvar för demokrati. Utomlands ska det ske via utrikespolitik och bistånd. Men Indien är inte längre ett biståndsland. Detta trots att ungefär 170 miljoner av Indiens befolkning lever i fattigdom och att de frivilligorganisationer som kämpar för demokrati behöver hjälp.

Även i utrikespolitiken är demokratifrågan tyvärr alltför frånvarande. Nyligen presenterades en strategi för samarbete mellan EU, Indien och USA som den svenska regeringen tagit fram tillsammans med The German Marshall Fund. Där spelas betydelsen av autokratiseringen i Indien ner på ett häpnadsväckande sätt. Det kan bero på att en av redaktörerna till underlagstexterna är son till Indiens utrikesminister.

Annars då? Sveriges ambassad i Indien har fått jobba för högtryck under senare tid. Anledningen är att statsminister Stefan Löfven nyligen höll ett digitalt möte med premiärminister Narendra Modi. Officiellt handlade det om att ”stärka samarbetet för att bekämpa pandemin och bygga mer motståndskraftiga, hållbara och jämlika samhällen efter covid-19.”

Det talades inte lika högt om att Sveriges regering arbetar hårt för att hjälpa Saab sälja över hundra Jas-plan. Som mellanhand agerar ”Adani group” som har anklagats för skattefusk i Indien och vars kolgruveprojekt i Australien har väckt stora protester.

Diplomatin går alltså ut på att sälja vapen till ett land som inte är en demokrati och vars flygvapen för ett drygt år sedan gjorde bombräder i Pakistan. Det görs med en mellanhand som är ökänd för sina affärsmetoder. Tankarna går till Boforsaffären på 1980-talet. 

Mutskandalen innebar en rejäl skjuts för det nybildade hindunationalistiska Bharatiya Janata Party. I dag sitter de vid makten och Indien är inte lägre en demokrati. Sverige kan påverka omvärlden trots sin ringa storlek. Men det sker inte som de officiella programförklaringarna antyder. Fasaden ser ut på ett sätt. Bakom den pågår något annat.