Därför tillåts vad som helst påstås om Ebba Busch

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) har kritiserats hårt på sistone.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) har kritiserats hårt på sistone.

Strategin inför valet är att koncentrera sig på högerns svagaste länk – KD.

Krönika 14 maj 2022 06:16
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.

Var vi inte nyss överens om att inte härma Trumpisterna inför valet? Att den uppfattningen nu är som bortblåst illustreras av reaktionerna på det uttalande Ebba Busch gjorde i Ekots lördagsintervju (22/4) efter påskkravallerna där hon sade ”Men vi har alltså minst hundra skadade poliser. Och den stora frågan som borde ställas nu är varför har vi inte minst hundra skadade islamister.” I samma intervju sade Busch också ”Så frågan som borde ställas det är ju varför sköts det inte skarpt.” 

Uttalandet bör diskuteras. Men Morgan Johansson hävdade då att Busch inte är ”riktigt klok”. Annika Strandhäll och ett flertal ledarskribenter sade att Busch ville att polisen skulle skjuta kvinnor och barn.

 

Utöver detta avslöjade sajten Doku och Dagens Nyheter att Sveriges Radio lät översätta ”islamister” till ”muslimer” i Buschintervjun i de arabiska, kurdiska och somaliska sändningarna. Dessutom publicerades en bildtext, under en bild på Busch, som löd ”KD:s partiledare Ebba anklagar polisen för att de inte dödade många muslimer”. 

Sveriges Radio hävdar nu att felöversättningarna inte var ”systematiska”. Vad det betyder är oklart. Men att tre redaktioner för olika språk, oberoende av varandra, skulle felöversätta Buschs uttalanden så grovt att hon kan tvingas leva resten av sitt liv under polisbeskydd ter sig inte sannolikt. En hypotes är att felöversättningen skett eftersom regeringens ministrar och medieorgan har skapat ett politiskt klimat där vad som helst om KD och Busch får påstås.

 

Men varför är det så viktigt att skjuta ner KD och Busch? Hennes uttalanden i intervjun kan absolut kritiseras – men det uppstod ingen liknande reaktion när till exempel Annie Lööf nyligen deklarerade att hon kunde tänka sig att begränsa den grundlagsstadgade yttrandefriheten. Här är en tänkbar förklaring.

Yttrandefriheten värderas lågt, och strategin från vänster inför valet är att koncentrera sig på högerns svagaste länk – det är KD. Liberalerna är redan borträknade. Henrik Oscarssons forskning vid SOM-institutet visar att det kan vara dumt att bränna för mycket krut på Moderaterna och Sverigedemokraterna – de har nämligen stöd från ansenlig mängd övertygade anhängare. Men kristdemokrater de velar. Så går det att få KD under spärren så vinner S inte bara valet. De kan slippa att samregera med flera partier de ogillar. 

Den kalkylen kan förklara varför Busch påstås vilja att polisen skjuter barn. Men självfallet kan det leda till en pyrrhusseger – inte för Socialdemokraterna, men för demokratin. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa