Därför gjorde polisen rätt som lät NMR demonstrera

NMR demonstrerade i Uppsala
NMR demonstrerade i Uppsala

Svenska nazister är få – trots, eller snarare tack vare – vår yttrandefrihet.

Krönika 25 september 2023 12:04
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När UNT i helgen frågade Uppsalabor om vad de tänkte om att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i stan återkom kritik mot att polisen skulle "skydda" nazisterna (23/9). Men polisen skyddade inte nazister. Polisen skyddade vår grundlagsskyddade demonstrationsfrihet.

En vanlig missuppfattning är att en demonstration som utförs utan polistillstånd skulle vara olaglig. Om den hade varit det skulle Polisen rimligtvis ha upplöst demonstrationen i fråga.

För några år sedan, när Centerpartiets dåvarande partiledare Annie Lööf uttryckte att det är "obegripligt" att en NMR-demonstration inte stoppades, förklarade polischefen Erik Nord det bra: "En demonstration blir inte olaglig bara för att man inte har sökt tillstånd för den" (GP, 18/9 2017). 

Om nazister exempelvis attackerar människor, hotar och uppviglar, begår de brott och ska självklart lagföras. Men det går så att säga inte att i "förebyggande syfte" hindra ens extremister från att manifestera.

Yttrandefriheten, där rätten att demonstrera är en central del, är en princip av goda skäl. Den måste helt enkelt gälla alla. Skulle högerextremister få sin demonstrationsrätt indragen skulle snart revolutionära grupperingar på vänsterkanten riskera att få det. Om illasinnade Koranbrännare skulle stoppas, står religionskritiska feminister som flytt från islamistiska diktaturer näst på tur. Och så vidare.

Det är skillnad på fria demokratier och diktaturer där polisen misshandlar och för bort demonstranter. I en demokrati tvingas vi se meningsmotståndare med även avskyvärda åsikter på våra gator och torg. Jobbigt, absolut, men det tveklöst bästa alternativet.

Hade lagförbud trollat bort nazism och Förintelseförnekande hade det redan införts. En bättre väg är att generation efter generation får lära sig om nazismens fruktansvärda brott, åka på Förintelseresor och ges ett mentalt skydd mot konspirationer och hatideologier. De svenska nazisterna är få – trots, eller snarare tack vare – vår yttrandefrihet.

NMR har fått stor uppmärksamhet på senare år, ändå mer än halverades stödet för dem till 847 röster i fjolårets val. 

Även få kan dock ställa till stor skada, inte minst mot enskilda som de trakasserar. Polisen borde därför skruva upp övervakningen av dessa extremister. Hoten från NMR ska inte underskattas. Men att det finns en grupp nazister är inte skäl nog för demokratin att ta livet av sig själv.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa