Är det fysiska kapitalet viktigare än humankapitalet? Allt oftare tycks svaret bli ja. Men det som ter sig lockande på kort sikt blir ofta ohållbart i längden.
Svenska universitet bygger nytt och renoverar för fullt. Samtidigt är Sverige sämst i Europa på att ge studenterna lärarledd undervisning. När utgifter prioriteras så betalas de ”fasta” kostnaderna först. Undervisningen (det ”rörliga”) får det som blir över. Statliga fastighetsbolaget Akademiska Hus gör miljardvinster. Studenterna blir mindre bildade.
Att Uppsala Konsert och Kongress (UKK är ett kommunalt helägt bolag i koncernen Uppsala Stadshus AB) skulle bli väldigt dyrt visste alla när det skulle byggas. Men den som då ställde kritiska frågor stämplades som festförstörare. Tyvärr kostar hela projektet nu så mycket att UKK:s ledning nyligen, utan att göra någon konsekvensanalys, sparkade alla tekniker.
Nu är det bråda tider för att få tag på tekniker som vet hur huset funkar. Hoppets tycks stå till att de tekniker som tidigare jobbade på UKK kan hyras in som konsulter. Det kan bli dyrt.
Och så har vi Akademiska sjukhuset som har byggt en hel del. Det är klart att det behövs bra lokaler. Men vårdköerna försvinner inte oavsett hur mycket det byggs om det råder brist på läkare och sköterskor. Patienter på akuten får i dag vänta länge på vård. På vissa avdelningar har patienter fått ligga i sin egen avföring utan att få hjälp, och patienter har placerats i utrymmen utan larm där de istället fått förlita sig till ”grytlock, bestick och tallrikar för att påkalla uppmärksamhet” (IVO, Beslut 2021-09-30, Dnr 3.7.1-36113/2021-1). Men det finns moderna lokaler.
Det finns för många exempel av detta slag i offentliga verksamheter. Kommuner som hellre satsar på arenor och flygplatser än på lärare. Museer som blir så dyra att de inte har råd med utställningar. Och så vidare. Eftersom vi har ett av världens högsta skatteuttag så saknas det inte pengar. Det handlar i stället om vad som prioriteras, och då styr idén om avprofessionalisering.
Det är för få som tycker det är viktigt att satsa pengar på fler läkare eller lärare, eller på kunnig personal som består av tekniker eller antikvarier - individer med stort humankapital. Det ligger prestige i att ”våga satsa” – men då ska det vara byggnader. Det behövs det ingen raketingenjör för att räkna ut vad det leder till. Universitetsbyggnader utan lärare och studenter. Konserthus utan musik och publik. Och som crème de la crème: Sjukhus utan läkare, sköterskor och patienter.