Vid årsskiftet 2019-2020 hade Uppsala 230 767 invånare. Folkmängden hade då under ett år ökat med 5 600 personer, den högsta ökningen i Uppsalas statistikhistoria. Nettosiffran för antalet inflyttade var 4 400.
Kommunen försöker hålla jämn takt med befolkningsökningen och bygger febrilt. Mellan 2015 och 2019 byggdes totalt 9 700 bostäder i Uppsala. Det som förra året föreföll bli ett avbräck i utbyggnaden verkar inte ha påverkat byggandet. Rosendal, Industristaden, Salabacke och Lindbacken är områden i Uppsalas utkanter där byggkranar och nya hus reser sig mot himlen.
Reser sig mot himlen, ja. Som framgår av UNT:s artikelserie Det nya Uppsala är nästan all ny bebyggelse flerfamiljshus. Inte mer än 14 procent av bostadsbyggandet var småhus, alltså villor och radhus, resten, 86 procent, är flerfamiljshus.
De flesta bostadssökande köar för småhus men i utbyggnaden av det framtida Uppsala ökar inte andelen småhus nämnvärt. I planerna för den sydöstra staden med framför allt Bergsbrunna dominerar flerfamiljshus på ofta åtta till tio våningar höga. Visserligen fanns ju i den senaste (eller sista?) översiktsplanen från 2016 Bergsbrunna angivet som en sydöstlig stadsnod, men frågan är om det är allom bekant att Bergsbrunna inte bara ska få en ny tågstation utan också förvandlas från villastad till ett city med höga hus, alldeles intill den norra delen av naturreservatet Lunsen.
Och framför allt: är dagens Bergsbrunnabor och morgondagens Uppsalabor med på noterna?
Rättesnöret för Uppsalas utbyggnad fram till mitten på 2000-talet är det så kallade Uppsalapaketet, den överenskommelse som kommunen träffade med staten och som innebär att järnvägen mellan Uppsala och Stockholm byggs ut till fyra spår under de kommande decennierna. Kommunen förbinder sig att under samma period bygga 33 000 nya bostäder. I paketet ligger också en spårvägslösning för de södra stadsdelarna, som staten delfinansierar.
För att en spårvägslösning ska löna sig ekonomiskt krävs ett stabilt resandeunderlag och tillsammans med utbyggnaden av Gottsunda kan uppenbarligen ett sådant underlag uppnås – men bara om de kommande bostäderna byggs tillräckligt tätt och högt så att fler människor ryms.
Det kan inte hjälpas – men Uppsalapaketet från 2017 ser ut att kunna förverkligas bara om dagens och morgondagens Bergsbrunnabor ger avkall på valfrihet och kvalitet i sitt boende. De nya boendemiljöerna kommer att skorra rejält mot dem som finns i området i dag. Vem vill bo där i morgon?