Bubbelhoppa för glädje och kontakter

8 av 10 arbetssökande får jobb via kontakter, men många har för få bubblor.

Gå på bubbeljakt, skriver Maria Mattsson Mähl.

Gå på bubbeljakt, skriver Maria Mattsson Mähl.

Foto: Kallestad, Gorm

Krönika2024-01-27 06:19
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett av orden som fanns med på Språkrådets nyordslista för 2023 var "bubbelhoppa". Listan presenterades i slutet på året och blev ett återkommande samtalsämne för mig under jul- och nyårshelgen. Bubbelhoppa visade sig vara ett främmande ord för många, men jag som arbetar med arbetsmarknadens utmaningar känner väl till fenomenet. Det är nämligen avgörande för hur väl rustad en individ är för livets olika utmaningar. 

Enligt nyordslistan betyder bubbelhoppa att ”medvetet byta miljö för att komma ur sin egen 'bubbla' och på så sätt få nya perspektiv och kunskaper”. Exempel på bubblor är de roller och sammanhang vi befinner oss i, så låt mig ge ett fiktivt exempel på hur det kan se ut för en arbetssökande. 

En 57-årig kvinna, låt oss kalla henne Astrid, är långtidsarbetslös. Hon har reumatism som resulterat i perioder av sjukskrivning. Nu förväntar sig samhället att hon ska söka jobb. Därför behöver man ta reda på vilka bubblor Astrid har tillgång till, det vill säga hitta de sammanhang där hon känner sig trygg och stark. Astrid är fru till Janne, mamma till tre vuxna barn och mormor till två barnbarn. Det är en bubbla. Familjebubblan. Samtidigt ingår Astrid i en bokcirkel där hon är gruppens expert på fransk litteratur. 

Bokcirkeln är hennes andra bubbla. Astrid har dessutom engagerat sig i en patientförening för reumatiker. De arrangerar seminarier och utflykter. Patientföreningen är en tredje bubbla. 

8 av 10 arbetssökande får jobb via kontakter. Sannolikt finns Astrid framtida anställning bland de människor hon träffar i familjebubblan, bokcirkeln eller patientföreningen. Ju fler bubblor som Astrid har, desto lättare är det att hitta en väg in på arbetsmarknaden. Det är oftast där man hittar tryggheten, drivkraften och möjligheterna framåt. 

Många människor har för få bubblor. De lever ensamma och saknar arbetskollegor. Kanske finns det varken fritidsintressen eller vänner. Då är de dåligt rustade för motgångar. 

Att möta nya sammanhang, nya människor och få nya intryck är livsviktigt. Det är inte bara en fråga om möjligheterna på arbetsmarknaden. Det handlar också om livskvalitet. Att delta i en bokcirkel, sjunga i en kör eller ingå i ett matlag kan vara precis det som fyller ditt liv med glädje och gemenskap. Låt därför inte bubbelhoppa bli ett ord som endast existerar på nyordslistan för 2023. Se till att det blir ett inslag i din vardag. Tänk aktivt på vilka bubblor du har, och är det brist på dem i ditt liv – då är det dags att gå på bubbeljakt.