Även unga killar borde bry sig om jämställdheten

Tidigare generationer har slagits hårt för det vi i dag har.

Svensk jämställdhet är stark. Men det finns, som i resten av världen, problem även här.

Svensk jämställdhet är stark. Men det finns, som i resten av världen, problem även här.

Foto: Hasse Holmberg

Krönika2023-03-08 09:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Landet där pappor drar barnvagnar och byter blöjor har förstås kommit längre med jämställdheten än många andra länder. Samtidigt behöver man inte leta länge efter tecken på bristande jämställdhet. 

Våldet mot kvinnor är alltjämt ett allvarligt samhällsproblem. Enligt Jämställdhetsmyndigheten har 300 kvinnor mördats de senaste 20 åren, alltså i genomsnitt mer än en kvinna i månaden. Under toppen på isberget finns tusentals kvinnor som varje år utsätts för våld, trakasserier och sexualbrott. 

För några år sedan visade en interngranskning av polis- och åklagarmyndigheten på brister i utredningar av kvinnomisshandel. Få tidiga förhör filmades och skador dokumenterades för sällan. Att prioritera bort en så viktig fråga är att prioritera bort kvinnors liv.

Nationellt centrum för kvinnofrid har i flera år drivit kvinnofridslinjen, en nationell stödtelefon, och under fjolåret besvarades 44 678 samtal. Det är, efter pandemiåret 2020 med flest besvarade samtal, rekordmånga.

Sedan Rysslands anfallskrig mot Ukrainska inleddes har många kvinnor tvingats fly, en del av dem utnyttjas cyniskt och utsätts för trafficking. Redan i somras larmade Polisen om en "markant ökning" av offer från Ukraina. 

Förutom rena olagligheter har vi även tydliga strukturella jämställdhetsproblem. Ett är att många kvinnor står utanför arbetsmarknaden och därför inte får ett eget kapital, en egen frihet. Gruppen utrikesfödda kvinnor sticker ut i arbetslöshetsstatistiken. Från politiskt håll har distansen till dessa kvinnor varit märkbar. Man har inte riktigt sett, eller velat se, hur exempelvis vårdnadsbidraget, flerbarnstilläggen och övriga bidragssystem påverkar situationen för dem. 

Senfärdigheten märktes länge även i frågan om hedersförtrycket, trots att så många barn och unga drabbas av det.

Så visst finns det gott om bekymmer. En del domare tycks inte ens ha känt till ordet "snippa" 2023.

Hur tänker då den yngre generationen? I Ungdomsbarometerns senaste rapport "Generation Z" visar det sig att "feminist" är den vanligaste identiteten som tjejer anger att de har. Killarnas motsvarighet är "gamer". Skillnaden märks även när unga ska ranka viktiga politiska frågor, där endast tjejerna rankar jämställdhet högt. Om unga män rycker på axlarna är det ett misslyckande. 

Tidigare generationer har slagits hårt för den jämställdhet vi har. Den som inte förstår det riskerar att steg för steg förlora den.