En politiker eftersträvar makt och makt kostar. Den som vill styra ett land, en region eller en kommun och inte har egen majoritet måste köpa sig stöd – handelsvaran som står till buds är politik och poster. S-regeringen använde politiska eftergifter för fyra år sedan, liksom M-regeringen i höstas. S i Uppsala försäkrade sig 2018 om stöd från V med hjälp av ordförandeposter i nämnderna.
Kommunstyrelsens ordförande i Uppsala, Erik Pelling (S), tänjde ytterligare på gränserna för att behålla makten i höstas. För att få det borgerligt sinnade Utvecklingspartiet demokraterna (UP) på sin sida fick han använda hela arsenalen av åtgärder: politik (folkomröstning om spårväg) och attraktiva poster (till UP-ledaren Stefan Hanna). Dessutom utökades kommunstyrelsen med en ledamot för att vänsterminoriteten skulle kunna sätta planerna i verket.
Under årets första kommunfullmäktige (30/1) satt kommunalrådet Pelling lugn. Beslut enligt kommunstyrelsens förslag – ja, klubban i bordet. Det finns ingenting att frukta för en S-ledare i det här läget. Rättsprocessen om kommunstyrelsen får ha sin gång, då utökningen anmälts av oppositionen. Folkomröstningen är förvisso ett dilemma, men planerna för Sydöstra staden är ändå så pass tröga.
Återstår posterna. Stefan Hanna röstades av fullmäktige fram som ordförande i Stadshuskoncernen och det nyinstiftade Näringslivsrådet, med generösa arvoden. Nivån för det senare blev en fjärdedel av riksdagsledamotens, cirka 18 000 kronor i månaden.
Oppositionen skulle förstås bråka om hur Hanna tillsatts, om att ersättningen inte gått den vanliga vägen via en arvodesberedning. Det gjorde man också på mötet. Men i övrigt borde det inte kosta så mycket för en S-företrädare att överse lite med företagen. Det finns ju inget kommunalt tvång att ha en bra dialog med näringslivet.
Men näringslivet har sparkat bakut. De tre tunga organisationerna, Svenskt Näringsliv, Handelskammaren och Företagarna, har samtliga valt att hoppa av det nya rådet. Skälen är många: valet av branscher, valet av manliga representanter (10 av 12) samt hur hela processen skötts. ”När jag ombads komma med tips på företagare i tre branscher framgick det inte att jag gav förslag till ett näringslivsråd”, sade Anna-Lena Holmström, chef för Svenskt Näringsliv i Uppsala (UNT 27/1).
”Det viktigaste är att ha riktiga företagare representerade”, svarar den nye rådsordföranden Stefan Hanna (UNT 31/1). Men att ha goda relationer med företagen måste vara av yttersta vikt för en kommun som rankas i landets bottenskikt. Kostnaden för att låta bli kan bli betydligt högre än vad Erik Pelling räknat med.