Visst är det trevligt med picknick? Man packar en väska med godsaker. Kanske lite bröd, ost och frukt? Pastasallad eftersom det är så praktiskt. En flaska saft och en kaffetermos. Eller så lyxar man till det med charkisar och tar med en flaska vin.
Sen ger man sig iväg till den där supermysiga parken, skogsdungen eller sjön och njuter av livet när det är som allra härligast. När man ätit klart låter man papptallrikar, plastglas, flaskor, upprivna förpackningar och smutsiga servetter ligga kvar i gräset och beger sig glatt hemåt igen.
Nej det gör man inte, om man inte är fullkomligt tappad bakom en vagn. Man tar med sig allt sitt skräp hem. Eller till närmaste allmänna soptunna. Att vara rädd om rätten att få visas i det närmaste fritt i skog och mark är så självklart att varje tänkande människa borde förstå hur viktigt detta är. Likaså är det ingen nyhet att en smutsig stad är en otrygg stad. Men tydligen befolkas vårt land inte bara av tänkande människor utan även av imbeciller.
Inte minst syns detta efter nästan varenda stadsfest och festival som genererar skräp högt och lågt. 2018 lämnade valborgsfirande Uppsalabor efter sig 8,2 ton sopor som det lokala föreningslivet fick plocka upp. Detta trots att kommunen storsatsat på att placera ut soptunnor. Hur är det ens möjligt?
Den 19 september arrangerades Håll Sverige rent-dagen. Då uppmanades alla medborgare att gå ut och hjälpa till att städa upp i våra gemensamma vardagsrum. Det är naturligtvis bra. Men ännu bättre vore om människor slutade skräpa ned.
Nedskräpning tar resurser som kunde använts till andra viktiga samhällsförbättringar, förstör staden och dödar och skadar växter och djur. Det finns därför ingen anledning att dalta med folk som sprider skräp omkring sig. Enligt lagstiftningen skall detta inte heller göras. 2011 skärptes lagen om nedskräpning på offentlig plats. Den som lämnar förpackningar, burkar, flaskor eller en engångsgrill efter sig kan bötfällas med 800 kronor. Om man dumpar miljöfarligt avfall som vitvaror, bilbatterier eller liknande kan det ge fängelse i upp till ett år.
Men lagen används knappt. 2016 skrevs endast 15 böter för nedskräpning ut i Uppsala. I hela region mitt, där Uppsala ingår, var antalet 58 stycken. Därefter har siffran sjunkit ytterligare.
Att polisen inte prioriterar sopor när gängkriminella skjuter på varandra kan man ha förståelse för. Men förr eller senare måste nedskräpningen upp på agendan. Vi kan inte tillåta att vår natur, våra skogar, gator och parker förstörs av smutsgrisar. Då blir det till slut inte särskilt trevligt att ha picknick alls.