Bilförslag med en doft av 1950-talet

Feministiskt initiativ (Fi) vill förbjuda bilar i centrala Uppsala på söndagar.

Trafik i centrala Uppsala.

Trafik i centrala Uppsala.

Foto: Fredrik Sandberg

Krönika2022-03-18 06:19
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.

Det är ett förslag som varken tar hänsyn till boende, yrkesarbetande, handel, restauranger eller trygghet. Kommunen arbetar redan sedan länge med att minska bilismens påverkan på miljön genom att på olika sätt gynna gång- cykel- och kollektivtrafik samt försöka förändra normer och resvanor. Det är en rimlig utveckling. Samtidigt blir allt fler av de bilar som rör sig i centrum är elbilar vilka varken låter lika mycket eller släpper ut avgaser.

När det framförs önskemål eller politiska förslag om bilförbud verkar det ibland som om det finns en föreställning om att bilar existerar helt för sin egen skull och att de rör sig planlöst omkring utan att fylla någon egentlig funktion. Så är det naturligtvis inte. Bilen är en förutsättning för fungerande vardag i många människors liv och möjliggör att de kan arbeta, transportera barn eller varor och besöka kulturinstitutioner och restauranger.

Alla kan inte bo i centrum och för många yrkesarbetande fungerar det inte att ha cykel som enda fortskaffningsmedel. Dessutom finns det människor som bor i stan och pendlar till arbetsplatser under oregelbunden arbetstid. I dag 2022, skiljer sig inte människors resmönster heller särskilt mycket mellan helgdagar och vardagar. Tror Fi att vi fortfarande lever i samma verklighet som på 1950-talet då nästan alla var lediga på helgen och butikerna var stängda?

Det finns också studier och erfarenheter från andra städer som visar att om man stänger av stora delar av city för bilar väljer många att åka och handla någon annanstans. Eftersom bilburna kunder enligt statistiken spenderar mer pengar kan ett centrum med bilförbud bli ett hårt slag för innerstadshandel som redan kämpar i konkurrensen från externa köpcentrum.

Det allra viktigaste argumentet mot Fi:s förslag handlar om trygghet. Under 1970-talets byggboom använde man sig av SCAFT-modellen vilken innebar trafikseparation. Konsekvensen blev att vissa områden nattetid är helt tomma och risken för att utsättas för brott ökar. Genom att integrera trafikslagen, också bilar, skapar man ett ständigt flöde och en ökad social kontroll. Den som till exempel går hem på natten blir inte lika utsatt. 

Jonas Petersson, gruppledare för Centerpartiet i Uppsala kommun säger i en intervju med SVT med anledning av Fi:s förslag att ”det handlar om mer än att tycka att det är bra eller dåligt med bilar i innerstan, för det hänger så tätt ihop med andra verksamheter som restauranger och butiker”. 

Precis så är det. Helhetstänk och konsekvensanalys har dock aldrig varit Feministiskt initiativs starka sida.