Bilda en fond till Ukrainas försvar

Vårt försvar kan enligt ÖB inte helt utnyttja 2 procent av BNP förrän 2028.

Krönika 16 april 2022 06:28
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.

Nu är Putin en av historiens massmördare som alla trott att förtvivlade människor alltid ger upp. Som aldrig förstått att den som sett sitt barn söndertrasas, sina föräldrar förblöda och sin älskade dö, fylls av hat mot förövarna och en känsla av att det egna livet förlorat sin mening och därför kan offras. Kanske i hopp om att de som ändå överlever en gång ska fostra barn som skrattar och leker i återuppbyggda städer,

 

Italienaren Douhet, ärad av Mussolini, är medskyldig till mycket av eländet i Europa de senaste hundra åren. 1921 gav han ut en bok som lyfte fram flyget, det nya militära vapnet. Det skulle kunna vinna krig genom att slå sönder ledningsfunktioner men också genom att döda tillräckligt många människor. Tyskarna, förlorarna i det första världskriget, tog upp hans idéer. 

Utplåningen av Guernica blev Douhets teorier omsatta i tysk praktik. Bomberna mot London fälldes för att få engelsmännen att ge upp. Det misslyckades totalt. Ändå bombade England och dess flygmarskalk ”Bomber-Harris” samt även USA i hög grad civila mål i Tyskland. I slutet av kriget med den fasansfulla ödeläggelsen av Dresden och Hamburg. Mot båda städerna fälldes fosforbomber som gav våldsamma eldstormar och drastiskt ökade antalet dödade. De blev nästan lika många som efter atombomben mot Hiroshima.

Efter kriget genomförde amerikanska psykologer en stor undersökning av effekterna på den tyska befolkningen. Man fann att motståndsviljan faktiskt ökade under 1944.  

 

Omöjligheten att infoga Ukraina som en del i det ryska imperiet växer därför också för var dag som dödandet fortsätter. Under generationer framåt kommer ryskt makt i Ukraina att enbart kunna utövas med våld, även om man tvingar igenom ett fredsavtal eller en ren kapitulation.

Vi har förunnats att i trettio år se ett europeiskt krig som otänkbart och förvänta oss en lång framtid öppen för framsteg, om än inte problemfri. Men genom invasionen i Ukraina måste den plötsligt definieras i dagar eller som mest i veckor. Varje strid, varje vunnen eller förlorad position påverkar och förändrar nu denna framtids tänkbara utformning.  

Vårt försvar kan enligt ÖB inte helt utnyttja 2 procent av BNP förrän 2028. Regering och opposition borde komma överens om att ändå omedelbart satsa dessa 2 procent och bilda en fond till Ukrainas totalförsvar, byggd på mellanskillnaden mellan totalsumman och det ÖB förmår utnyttja. Det brådskar. Det är än en gång sent på jorden. Hundratals ukrainska soldater och civila dör varje dag i en strid som även gäller vår egen framtid.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Kriget i Ukraina
Ishockey

Svensk förlänger med KHL-klubb trots krig

Svensk förlänger med KHL-klubb trots krig
Ukrainakriget

Ryssland kräver stopp för Sidas verksamhet

Ryssland kräver stopp för Sidas verksamhet
Ukraina

Zelenskyj till FN: Skicka observatörer

Zelenskyj till FN: Skicka observatörer
Ryssland

Ryske patriarken: Vår väg är den enda rätta

Ryske patriarken: Vår väg är den enda rätta
Ukraina

Zelenskyj: Terrorattack mot köpcentrum

Zelenskyj: Terrorattack mot köpcentrum
Visa fler