Bevara de analoga nödlösningarna

När vi helt förlitar oss på it-system blir sårbarheten alldeles för stor.

Krönika av Malin Lernfelt.

Krönika av Malin Lernfelt.

Foto: Hasse Holmberg

Krönika2021-09-23 05:24
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En dag i somras havererade kassorna på Coop mitt under fredagshandeln. Människor hade plockat vagnarna fulla med fredagsmys som de snällt fick ställa tillbaka. En hackerattack hade slagit ut Coops kassasystem och butikerna fick bomma igen. I en intervju i Dagens Nyheter (19/9) beskriver Liselotte Andersson, Coops it-chef situationen: 

”Kassorna hade helt slutat fungera. Det gick helt enkelt inte att ha dem, eller bakomliggande system, öppna. Allt var krypterat och låst. Den första reaktionen var nästintill chockartad, när vi insåg att hela försäljningskapaciteten i stora delar av Coop var utslagen. Det var en nästan förlamande känsla.”

För dem som bor på platser där det finns en mängd olika matbutiker att välja mellan är det kanske inte hela världen om man inte får köpa sina nachos på Coop. Men på mindre orter där man bara har en matbutik på mils avstånd är det desto allvarligare om butiken tvingas stänga i flera dagar. Frågan handlar i grunden inte heller bara om matbutiker utan om ett helt igenom digitaliserat samhälle utan en plan B. Tar vi bort alla möjligheter att agera utan stöd av datorer blir vi oerhört sårbara. 

För det blir allt vanligare att svenska företag utsätts för intrång av kriminella grupperingar som vill ha pengar för att släppa kontrollen över it-systemen. Dessutom finns det andra saker som strömavbrott, tekniska fel eller virus som även de kan göra it-struktur obrukbar. Har man då låst upp en hela verksamheten mot digitala funktioner står man handfallen. Så ser det i princip ut överallt i dag. 

Butikschefen på Coop i Hälleforsnäs berättar i DN, att eftersom de inte kunde ta betalt när kassorna slogs ut skänkte de bort basvaror som mjölk och bröd. Så välvilligt går det inte att räkna med att alla agerar. Mer rimligt är därför att samhället tar höjd och ser till att det finns alternativ när tekniken sviker. 

Så som i USA när Colonial pipeline, ett företag som driver oljeledningar, i våras angreps av ett utpressningsvirus. Då deklarerades nödläge och tillfälliga regler gjorde att olja kunde köras ut med vägtransporter. På liknande sätt borde tillfälliga regler möjliggöra för människor att i ett nödläge till exempel kunna köpa bröd för kontanter och ges handskrivna något mindre utförliga kvitton. 

Vi har digitaliseringen och it-lösningar att tacka för mycket. På många sätt har livet blivit enklare och tryggare. Men om vi helt förlitar oss på system som när som helst kan kidnappas och alla analoga möjligheter stängs ned och förbjuds, även i nödfall som detta, bygger vi in en förlamning i samhället som i värsta fall kan drabba människor hårt.