Det ska byggas en ny förskola i Skölsta nordost om Uppsala. Enligt ett helt nytt koncept. Förskolan ska hyras och drivas av Uppsala kommun men det är byggkoncernen OBOS som ligger bakom bygget. Förskolefastigheten är en del av ett område som är under utveckling och där många nya bostäder redan uppförts. Tillsammans med White arkitekter har byggbolaget utvecklat vad som marknadsförs som något helt unikt. En svanen-certifierad förskola med ett koncept som går under namnet "Start Learning".
"Vi bygger med ett flexibelt koncept för att skapa förskolor som passar alla tomters olika förutsättningar", säger Magnus Hultqvist, kommersiell chef OBOS Sverige i en intervju i UNT.
Att området behöver en förskola och att det är utmärkt att en sådan byggs torde det inte vara någon tvekan om. Inte heller att det är positivt att man tar hänsyn till klimatet och bygger i naturliga material som trä och sätter solceller på taket. Däremot finns det andra delar som borde få de föräldrar som är projektets målgrupp att dra öronen åt sig. Som att konceptet också fokuserar på ”yteffektivitet” och att det handlar om en jätteförskola med 120 barn och många gemensamma lokaler.
Förskolans olika rum ska ha ”flexibla ytor” av planerna att döma bland annat ett gemensamt kök och en gård som alla barn får samsas om. Det är varken ”pedagogiskt” eller en ”sund miljö” oavsett vad konceptutvecklarna framhåller.
Små barns primära behov är trygghet och omsorg. Även i de senare förskoleåldrarna är det viktigt för barnens inlärning och lek att de får lugn och ro, att de känner människorna omkring sig och att miljön är överblickbar. Annars skapas stress och oro.
Ett litet barn har bara förmåga att knyta an till ett begränsat antal personer och en förskolemiljö där nya barn och vuxna ständigt dyker upp kan få allvarliga negativa konsekvenser. Det är de flesta barnpsykologer och andra experter överens om. Det är också därför nästan alla som kan något om barns utveckling och behov förordar mindre förskoleenheter och små grupper.
Ändå envisas alla från kommuner till arkitekter att gång på gång uppföra en helt annan sorts förskolemiljöer. Som i Skölsta, ett jättedagis med plats för 120 barn, till stor del öppna planlösningar, gemensamt kök, och i princip ingen trygghet för en liten 2-årig som skulle må bäst i sammanhang där det bara fanns en tiondel så många människor. Och så låtsas man att det finns ett barnperspektiv med i beräkningen. Det finns det inte. Däremot är det säkert utmärkt ur ett ekonomiskt perspektiv med yteffektivitet. Budget-Barn 1-0.