I minst sju år till kommer skolbarn och lärare i Bälinge skola behöva stå ut med trånga och slitna lokaler. Först 2030, om tidtabellen håller vill säga, kommer en ny skola att stå färdig, vilket UNT skrivit om tidigare.
Till sommaren löper dessutom det tillfälliga bygglovet till barackerna som kompletterat skollokalerna ut. Eftersom det är just ett tidsbegränsat tillstånd får inte kommunen förlänga det. Alternativet är att hitta en ny tillfällig plats, men också där har man gått bet.
Situationen i Bälinge är dubbelt anmärkningsvärd. Inte bara för den risiga skolmiljö som redan nu är vardag för eleverna. Få vuxna skulle acceptera en arbetsmiljö med strulande toaletter som dessutom sprider mindre angenäm doft eller som regelbundet går i baklås. Många föräldrar vittnar om hur barnen inte vågar gå på toaletten under skoltid och i stället kommer hem rejält kissnödiga.
Nej, nästan mer klandervärt är den byråkratiska senfärdighet som är orsak till skolans trånga och slitna lokaler. Redan 2012 konstaterades nämligen att skolan är för liten för att det växande Bälinge. Det är närmast tragikomiskt att ett behov som konstaterades för elva år sedan kommer att få sin lösning först 2030 – 18 år efter att man insåg vad som behövde göras. Det är också lite oklart hur man tänkte att ett tillfälligt bygglov för baracker skulle kunna lösa ett permanent behov, som dessutom skulle kvarstå efter att bygglovet löpt ut.
Ännu värre är förstås att man nu under de återstående (minst) sju åren ska bedriva undervisning i lokaler som inte håller måttet.
Det går så klart inte att trolla fram en ny skola. Inte heller hjälper det att man nu, elva år senare, inser att man borde ha gått från ord till handling betydligt tidigare. Det vore förment att säga att man kan ”lösa” situationen. Vad man däremot, i anständighetens namn, måste göra är att se till så att de kommande sju åren blir så lite dåliga som möjligt.
Kommunalrådet Eva Christiernin (S) säger till UNT att problemet med toaletterna ska åtgärdas. Hon menar också att skolan ska rustas upp vad gäller allmänt underhåll och ytskikt. Det är högst rimligt att fräscha upp skolan, så att den lever upp till en rimlig standard, även om den bara ska vara kvar i sju år. Kommunen bör också göra ett omtag med barackerna, se om det inte trots allt går att hitta någon plats på rimligt avstånd till skolan där modulerna kan sättas upp.
Egentligen borde det vara enkelt: Slarv och byråkratisk senfärdighet ska inte stå i vägen för barnens rätt till en trygg och bra skola.