Avgå om du inte förstår supportrarna, Reinfeldt

Att Fredrik Reinfeldt nu är ute och slår ett slag för VAR är att förolämpa svensk föreningsdemokrati.

Fredrik Reinfeldt är ordförande för Svenska fotbollförbundet

Fredrik Reinfeldt är ordförande för Svenska fotbollförbundet

Foto: Henrik Montgomery

Krönika2023-07-13 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I slutet av mars blev den före detta statsministern Fredrik Reinfeldt vald till ny ordförande för Svenska fotbollförbundet (SvFF). Redan då fanns det kritik från fotbollsrörelsen då man inte visste vad Reinfeldt tyckte i känsliga frågor för supportrar och klubbar.

Vårens frågetecken har nu rätats ut till utropstecken. I en intervju i SVT (11/7) talade Reinfeldt för att Sverige kommer behöva införa videogranskningssystemet VAR eftersom det är viktigt för svenska domares internationella karriärer. 

Det är inte så föreningsdemokrati fungerar. När Reinfeldt nu har axlat ansvaret som ordförande i SvFF måste han inse att det i första hand är medlemmarna som bestämmer. Det är förståeligt att det är en omställning från hans politiska liv där ordföranden ofta sätter agendan. Som statsminister satte Reinfeldt riktningen för regeringen. Det kan han inte göra som ordförande för fotbollförbundet.

Svensk fotboll är fortfarande medlemsstyrd. Vi har kvar 51-procentsregeln som innebär att medlemmarna måste äga minst hälften av föreningen och bestämmer därför över även elitklubbar som Sirius, AIK och Malmö. Där har medlemmarna i många klubbar röstat emot att införa VAR. 

Supportrarna menar att VAR förstör att se på fotboll live. När man står i klacken och det blir mål vill man kunna fira, inte behöva vänta på att domaren ska springa ut till bänken och titta om det eventuellt var en lilltå över offsidelinjen. VAR tar helt enkelt bort de stunderna av eufori som gör Allsvenskan värd att se på.

Sanningen är att svensk fotboll inte är mycket att ha kvalitetsmässigt. Däremot är svensk supporterkultur absolut världsklass. Det är inte många ligor som har så många lag där tifoverksamheten, sångerna och passionen håller nivån som den gör i Sverige. Förra året var den totala publiksiffran för Superettan och Allsvenskan nästan 2,8 miljoner. VAR riskerar att förstöra den folkrörelsen.

Nej, det är dags för Reinfeldt att inse att han inte längre bestämmer allt. Hans uppgift är att representera medlemmarna på bästa sätt, inte att använda tiden innan representantskapet för att påverka ombuden. Att hitta på ett svepskäl om domarnas karriärer håller inte som anledning att införa ett extremt impopulärt system. 

Om Fredrik Reinfeldt fortsätter att underminera svensk fotbolls hjärta, supportrarna, så kommer han inte att bli långlivad på sin position. Förstår han inte det är det lika bra att avgå redan nu.