Almtuna signalerar att tjejer kan lägga av

Lagidrotter har ett osunt fokus på sina manliga utövare.

Almtunas damlag under en träning.

Almtunas damlag under en träning.

Foto: Mathilda Gustafsson

Krönika2022-11-16 13:20
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Två steg framåt och ett steg tillbaka. Devisen gäller i hög grad damidrott på elitnivå. Ett märkligt faktum är att det ofta är de individuella sporterna som står för framstegen medan lagidrotterna väljer att backa in i framtiden.

Kvinnliga storstjärnor inom golf, tennis, friidrott, simning och skidor är i stort sett lika upphöjda som sina manliga kolleger, i fallet tennis har de dessutom lika mycket betalt i de största turneringarna. Stora lagidrotter som fotboll och ishockey har mycket att lära, även om det börjat röra på sig i fotbollen 2022: Såväl Champions League i Barcelona som EM-finalen på Wembley i somras spelades inför fullsatta arenor, cirka 90 000 åskådare.

I Sverige, som ser sig som jämställdhetens föregångsland, går det trögare. VM-silvret i fotboll 2003 och OS-silvret i ishockey 2006 var viktiga för att skapa stjärnor och förebilder. Men damallsvenskan och SDHL har stora problem med publikunderlag och ekonomi, trots sändningar i SVT.

Det börjar redan i fördelningen av tider på rinkar och planer, med klubbarnas satsningar på cuper och läger. Man borde förstås smida medan järnet är varmt, när tusentals tioåringar drömmer om att som Fridolina Rolfö springa in på ett fullsatt Camp Nou. Men i stället är uppgivenheten stor. Damallsvenskan ”blöder ekonomiskt” (SVT 6/10). Ovanpå allt elände finns galopperande kostnader för resor och att värma upp hallar.

I söndags avslöjade UNT att Almtuna lägger ned sitt damlag i ishockey, mitt under säsongen, av besparingsskäl. ”Det går inte att bedriva verksamheten i dagsläget”, sade klubbordförande Petteri Olsén (UNT 14/11). Det handlar om 600 000-800 000 kronor som sparas. Herrlaget kostar enligt uppgifter runt 20 miljoner kronor.

Det stämmer säkert som ordföranden säger, att klubben har ”täckning” för herrkostnaderna. Pengarna kommer från förbundet, publiken, försäljning och ”sponsorer som gärna vill synas”, som han uttrycker det. 

Ett ord som kommer till en utomstående betraktare är ”signaler”. Klubbarna ger signaler till sponsorerna att damelitidrott troligen är pengar i sjön. Almtuna ger i sin tur signaler till alla småtjejer i Uppsala. Enligt klubben ska ”vårt fungerande juniorlag och fina flickverksamhet” fortsätta precis som vanligt.

Skulle inte tro det, väl? Budskapet är tydligt. Du får spela som på nåder för att så småningom, när bortamatcherna börjar kosta, användas som gummiband i budgeten. Gissa om unga tjejer kommer att lägga av med hockeyn. Kanske plockar de upp en racket eller en golfklubba i stället. Proffstouren, grand slam. Det är där man vill vara, det är där man vill ha oss.