I måndags friades den forskare och klimataktivist som anordnat protester som stoppade trafiken i centrala Stockholm vid två tillfällen 2022. Två nämndemän, en vänsterpartist och en socialdemokrat, röstade för friande dom. Skälet? Det handlar om nödvärn för att stoppa klimatförändringar.
Att trafiken stoppades ansågs inte vara ett problem som stod i proportion till skador från klimatförändringar. Tingsrätten meddelade att ”[s]om klimatforskare har NN en särskild roll och därmed ett moraliskt och yrkesmässigt ansvar att agera (Syre 2024-10-29). Så bra! Eller?
Givet att man anser att miljökrisen är på väg att utplåna allt liv på planeten så kan väl än mer radikala lösningar uppmuntras? Varför inte bara förespråka världsdiktatur eftersom de värsta miljöbovarna rimligtvis måste vara alla dessa demokratier i världen – det är ju där det protesteras som mest. Men förlåt. Det resonemanget kan jag inte ta åt mig äran av. Det är ju huvudpoängen i ”Från despoti till demokrati” – rikskända filosofen Torbjörn Tännsjös nya bok.
Men visst kan man väl ändå få genomföra sabotage för att rädda klimatet? Tyvärr kan jag inte ta äran för den idén heller. Den har redan presenterats av forskaren och klimataktivisten Andreas Malm vid Lunds universitet i bästsäljaren ”How to blow up a pipeline”. Men kan man inte få förstöra demokratiska dialoger mellan folkvalda och medborgare då? Jag menar, jag forskar ju om demokrati, så jag bör ju veta bäst om vem som ska få yttra sig och vem som bör få munkavle.
Tingsrättens dom kan ju tolkas som att jag faktiskt bär på ett ansvar att tysta den som jag bedömer säger fel saker. Men inte heller den idén är min. Så tänker ju redan många ”forskande” samhällsvetare. Enligt den ”maktanalys” som presenterades av femtio forskare i Lund i våras så innebar maktskiftet i Sverige 2022 en övergång till ”fascism” (Sydsvenskan 2024-04-24). Därför betraktas sabotage mot demokratiska dialoger som en form av mer ”djupgående demokrati”.
Tingsrättens dom kommer sannolikt att upphävas i Hovrätten. Men enligt en tidigare dom från Högsta domstolen från 2023 så kan ”nöd” leda till ansvarsfrihet om ”gärningen på ett någorlunda konkret och omedelbart sätt kan bidra till att rädda det intresse som hotas och ligger till grund för nödsituationen.” (DN 2024-10-29). Så i framtiden lär vi se fler och alltmer radikala protester i form av sabotage där aktörer hänvisar till klimathot, kärnvapenhot, AI, krig, pandemier, och så vidare. Påhejade av aktivistforskare vid universiteten.