Riskabelt bygga ut Uppsala söderut

Om 40­-50 år har Uppsala vuxit och blivit en storstad på 350 000 invånare.

Foto: Tomas Lundin

KOLUMNIST KERSTI KOLLBERG.2015-08-22 00:00
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.

Om några veckor sätter kommunens stadsplanerare igång med det konkreta arbetet med att bereda alla dessa nya Uppsalabor bostäder. Då går den så kallade medborgardialogen om utvecklingen av det som kallas Södra staden i mål. Den fördjupade översiktsplanen för Södra staden kommer att studeras på både längden och tvären och omsider utmynna i konkreta förslag för Polacksbacken, Rosendal, Ulleråker, Valsätra, Gottsunda, Ultuna och Sunnersta. De i dag förhållandevis glest bebodda stadsdelarna ska få en stadsmiljö för 60 000 invånare, bosatta i 25 000 nya bostäder.

Klarar staden det och vill Uppsalaborna ha det så? Frågorna är berättigade eftersom de ovan nämnda stadsdelarna är gammal kultur- och naturmark. Konfliktytorna är många. Den mest omtalade är ju den föreslagna trafikleden på en bro över Fyrisån vid Ultuna men det finns åtskilliga andra. Kommer Uppsalaåsen, på vilken en del av bebyggelsen ska uppföras, att klara påfrestningarna utan några större skador? Kommer vattenfrågorna som bland annat berör Uppsalas dricksvattenreserv att få tillfredsställande lösningar? Kommer den gamla Kronparkens snart 300-åriga furor att stå pall? Gula stigen som ursprungligen var en naturstig, kommer den att sluta som en stadsgata? Och går det att hålla Årike Fyris med det föreslagna världsarvsområdet och kungsängsliljefält skadeslösa?

Företrädare för försiktighetsprincipen och naturvård och har här en tuff uppgift. Säger man blankt nej till allt är risken stor att bli överkörd eller ignorerad. Säger man i stället ja kanske en svekdebatt följer.

Samrådshandlingarna till den fördjupade översiktsplanen för Södra staden går på sedvanligt vis grundligt tillväga och blandar vackra visionsord med decimalprecisa uppgifter om föroreningar i Fyrisån. Efter att ha bläddrat i de cirka 150 sidorna får man konstatera att det finns få försök att mörka problemen. Möjligen kan jag tycka att den föreslagna bron vid Ultuna hanteras något förstrött. Ska läsaren glömma bort att det finns ett förslag?

Jag påminner mig 1960-talets planer på att bebygga Lunsen med ett Nysala. Det var visionärt med många idéer om kollektivtrafik. Klart är att fullföljs planerna för Södra staden kommer sannerligen Uppsala att bindas ihop. Den så åtrådda stadsläkningen kommer att göra området söder om Ulleråker oigenkännligt. Dessa nya invånare får en häftig stadsmiljö med vacker natur in på husknuten, mänsklig mångfald och kanske bra kollektivtrafik – så varför inte?

Sedan gäller det att hårdbevaka utbyggnaden så att framför allt vattenförsörjningen inte äventyras, att strandskyddet bibehålls och att karaktären på Åriket inte förvanskas med nöjesfält och olika publika anordningar. Det kommer att bli ett riskabelt samhällsprojekt. Om det också var den bästa möjliga lösningen ser vi väl om 50 år.

Läs mer om