Stormmolnen hopar sig över Iran

Det är litet egendomligt att USA vill förhandla fram ett kärnvapenavtal med Nordkorea och samtidigt rasera ett fungerande avtal med Iran.

Foto: Fotograf saknas!

KOLUMNIST BO PELLNÄS.2018-05-05 00:05
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.

Iranavtalet slöts 2015 mellan landet och säkerhetsrådets fem permanenta medlemmar samt Tyskland. En av grunderna till att de permanenta medlemmarna kunde ena sig om avtalet var en inträngande rapport om Irans produktion av högvärdigt uran, samt landets försök att bygga kärnvapenladdningar tillräckligt små för att rymmas i noskonen till missiler som höll på att framställas.

Avtalet innebar att Iran har avbrutit produktionen av högvärdigt uran fram till 2025 då avtalet måste förnyas. Forskning och missilprogram berörs inte av avtalet. Inte heller Irans expansiva utrikespolitik. Det internationella atomorganet IAEA har därefter fortlöpande genomfört inspektioner och rapporterat att Iran följer avtalet. I sakfrågan har inte USA redovisat någon annan uppfattning.

President Trump har i och efter sin valkampanj hävdat att avtalet är en ”katastrof” och måste rivas upp. Alla andra undertecknande stater vill att avtalet fullföljs, eventuellt med vissa tillägg. Trumps beslut väntas redan om några dagar, den 12 maj. Vi kan också konstatera att han nu omger sig med en säkerhetspolitisk rådgivare, John Bolton, och en ny utrikesminister, Mike Pompeo, som båda högst troligt vill att USA river upp avtalet. De är kända som utrikespolitiska hökar, inte minst Bolton.

Den 30 april framträdde den israeliske premiärministern Netanyahu och påstod att Iran ljög om sitt kärnvapenprogram. Dramatiskt drog han bort förhänget från en bokhylla fylld av dokument och cd-skivor, som sades vara material som den israeliska underrättelsetjänsten hade inhämtat från ett hemligt iranskt arkiv. Däremot hävdade han inte att IAEA:s rapporter var felaktiga eller att Iran inte följde avtalet. Bara att man ljög om vad som egentligen pågick. I själva verket tycks det han talade om i huvudsak vara det som var känt om Iran, innan kärnvapenavtalet slöts.

Netanyahus utspel måste ses i sitt sammanhang. Det kommer direkt när Mike Pompeo lämnat Israel och uttryckt USA:s stöd för landet i dess konflikt med Iran. Iranavtalet diskuterades naturligtvis mellan dem och troligt är att Israels utspel var godkänt av Mike Pompeo. Man måste antingen se det som ett utspel för att påverka president Trump att säga upp Iranavtalet eller också som ett beställningsverk av Trump för att åberopas som bevis för Irans svekfulla politik. Med Boltons tassande runt Trump som en Göran Persson runt Erik XIV och med tanke på hans agerande när Irakkriget började 2003, ligger det nära till hands att se hur Netanyahus bevis kan spela samma roll som de som då påstods slå fast att Saddam Hussein hade massförstörelsevapen.

Risken för ett storkrig i Mellanöstern ökar nu för var dag som går.

Läs mer om