”Min favoritdoft är handbollsklister"

Varmt välkomna, årets sommarvikarier Gustav Juntti, Josefin Fällgren och Hannes Sjöberg.

Gustav Juntti, Josefin Fällgren och Hannes Sjöberg kommer att synas här på sidan i sommar.

Gustav Juntti, Josefin Fällgren och Hannes Sjöberg kommer att synas här på sidan i sommar.

Foto: Joakim Broman, Elin Söderholm, Tom Samuelsson

Intervju2023-05-19 06:04
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Gustav Juntti

UNT-läsare med gott minne vet att du varit hos oss på den politiska redaktionen tidigare. Du har även skrivit för Liberala Nyhetsbyrån och Jönköpings-Posten. Vad är roligast med att skriva i UNT? 

Det är att läsarna är så engagerade, kunniga och bra på att höra av sig. Det gör mig till en bättre tänkare och skribent, och jobbet blir väldigt givande. 

I år har du skrivit på en bok om AI, artificiell intelligens. När ges den ut?

Den optimistiska planen är i november, men den realistiska säger januari. (Gustavs nyhetsbrev om AI hittas här.)

Vad tycker du om den svenska AI-debatten? 

Den är för grund. AI-branschen hörs sällan, media fokuserar mest på extrema risker, och politiken pratar inte om vad den kan, bör och behöver göra. Men jag tror det speglar en större trend där stora och direkt avgörande frågor, som hur vi ska hantera klimatkrisen, polariserar snarare än förenar.

Har du en oanad talang/ett nördigt intresse? 

Jag gillar att vandra. En milt negativ bieffekt är att jag lägger lite för mycket tid på att väga all utrustning och hitta lättare alternativ, för att orka gå längre sträckor. Man måste inte köpa tandkrämstabletter för att vara ute i naturen.

Josefin Fällgren

Du är freds- och konfliktstudent och var fram till nyligen även ordförande för Liberala studenter i Uppsala. Vilka ämnen och frågor engagerar dig lite extra?

När jag först blev intresserad av politik tyckte jag att sjukvård var den viktigaste frågan. Jag är fortfarande väldigt intresserad av frågorna men jag tycker också att arbetsmarknadsfrågor, feminism och försvarsfrågor är väldigt engagerande.

Som uppvuxen i Gävle: Vad saknar du mest, och vad är bäst med Uppsala?

Utöver det mest självklara som vänner och familj saknar jag närheten till naturen i Gävle! Det var alltid roligt att kunna tillbringa en varm sommardag tillsammans med vänner i en av stadens många grönområden. När det kommer till det bästa med Uppsala, svarar jag som student såklart nationslivet, men utöver det tycker jag att Uppsala är en otroligt hemtrevlig stad. Jag kände mig direkt hemma här och det är en känsla jag vet att många delar.

Har du en oanad talang/ett nördigt intresse?

Ja, jag är en Marvelnörd och har varit det sen jag var liten! Jag har sett alla filmer minst fem gånger och går på de nya filmerna så fort de kommer ut.

Hannes Sjöberg

För två år sedan vikarierade du som politisk redaktör på Hallands-Posten. Vad är roligast med att skriva ledartexter?

Det absolut roligaste med att skriva ledartexter är att få ge sin syn på aktuella skeenden och få möjligheten att ge läsaren något att fundera på när den sitter hemma med en kaffekopp på morgonen. Sedan är det alltid roligt att få respons. Det finaste någon sagt till mig är att den inte höll med om särskilt mycket men älskade att läsa mig för att det ofta var en ny vinkel som den inte hade tänkt på. 

Du har tidigare sagt att Birgitta Ohlsson är din politiska förebild. Berätta mer!

Birgitta var en av de första politiker som jag hade koll på, långt innan jag blev politiskt aktiv. Jag ser upp till henne för att hon aldrig tar den lätta vägen ut. Hon står alltid upp för det hon tycker och bråkar när hon behöver. Den typen av rakryggade politiker finns det inte många av och hon är saknad i svensk politik. Åsikter hon hade på 90-talet är saker jag rakt av kan ställa mig bakom i dag. Hon var före sin tid.

Har du en oanad talang/ett nördigt intresse?

Jag elitsatsade länge i handboll och under tonåren tränade jag kanske 20 timmar i veckan. Faktum är att mitt första uppdrag som skribent var för Handbollskanalen när jag gick på gymnasiet. Det är inte en slump att min favoritdoft är handbollsklister. 

Frågorna har ställts av ledarsidans Sakine Madon.